Pannenkoekenhuis Gwenola (gesloten)

Velen zullen het wellicht niet geloven en toch: ik kwam nog nooit bij Gwenola, noch in de Donkersteeg, noch in de Volderstraat / Bennesteeg. Maar een kennismaking dient zich aan. Als onderdeel van een (rustig) dagje uit met een (zwangere) vriendin lijkt mij dat de ideale lunch: she loves pancakes.

We gaan binnen langs de Bennesteeg en kiezen een tafeltje aan die kant uit. Dit Bretoense pannenkoekenhuis ziet er uit alsof het de laatste vijftig jaar quasi niet veranderd is, hetzelfde geldt voor het gros van de dametjes die er werken – behalve hun haarkleur dan. Authentieker kan wellicht niet!

2015-05-09 12.47.28

Op de kaart staan zowel zoete als hartige exemplaren. Ik kan mij niet voorstellen dat ik als lunch een zoete pannenkoek zou eten, dus gaan mijn ogen rechtstreeks naar de boekweitkoeken. Mijn vriendin daarentegen: zij wil gewoon een pannenkoek met bruine suiker. Neen, twee pannenkoeken met bruine suiker!

Mijn voorkeur gaat uit naar de boekweitkoek met champignons en spinazie (€ 8,50), maar om mijn jeugdherinnering aan Omers Pannenkoekenhuis op de markt in Roeselare compleet te maken zou ik daar graag een extra spiegelei (€ 2) bij willen. Dat kan.

2015-05-09 12.49.38

Mijn vriendin drinkt cola, ik een pintje.

Op retrobordjes verschijnt onze lunch. Ik zie blinkende oogjes aan de overkant en ook ik begin te snappen waarom iedereen van Gwenola houdt. De boekweitkoek is groter en dikker dan ik verwacht had. Erin geplooid ligt een stevige hoop spinazie met champignons en daarbovenop een speigelei. Blij dat ik mijn spiegelei-fetisj ook hier de vrije loop gelaten heb… Deze combinatie werkt perfect voor mij.

Ik wil nog. Ik wil morgen al terugkeren, om nog een paar andere soorten uit te proberen.

Een reactie achterlaten