Ballywood (gesloten)

Een goede vriend port mij al lang aan om even bij Ballywood te gaan proeven. Voorproeven dus eigenlijk. Het is een in het Antwerpse vermaard Indisch-Pakistaans restaurant dat een tijdje geleden naar de Dageraadplaats verhuisde en vooral de klemtoon lijkt te leggen op take away. Een eerste kennismaking op Antwerpen Proeft werkt katalyserend: bij de eerste gelegenheid draai ik af richting Zurenborg.

Wanneer ik er op een middag binnenwandel, tel ik een 40tal stoelen en mezelf als enige gast. Vanzelfsprekend mag ik mijn tafeltje kiezen. Een jongeheer ontvangt mij in het Engels, ondertussen loopt een vrouw (misschien zijn moeder) onophoudelijk van binnen naar buiten en omgekeerd. Alsof ze op iets aan het wachten is.

Ik duik in de kaart die met foto’s en een uitgebreide uitleg per gerecht wegwijs maakt in de Indisch-Pakistaanse keuken. Zelf hou ik nogal van tikka massala en doorgaans combineer ik dat met kip(filet). Maar ik besluit om eens zot te doen en een andere keuze te maken: doe mij maar de kip korma (€ 8,50), op de kaart als volgt omschreven…

“Ontvelde kip, enkele minuten aangebakken en daarna gestoofd in massala (curry saus). De massala is bereid van uien, gember, tomaten en knoflook vermengd met kruiden en pepers. Net voor het serveren warmen we het geheel extra op met room, versnipperde gember en voegen we verse koriander en peterselie toe.

Salade en vers gemaakte munt chutney inbegrepen (we maken gebruik van ons eigen recept voor de munt chutney: yoghurt, munt, cilantro, komkommer en pikante pepers.”

Daarbij vraag ik nog biryanirijst (€ 2), want dat moet apart besteld worden bij dit gerecht.

2015-05-20 12.32.01

Het duurt even vooraleer ik doorheb dat dit bordje eigenlijk de salade en de chutney is. Omdat ik eerst niet goed weet wat er mee te doen, dip ik al even een schijfje komkommer in de muntchutney bij wijze van aperitief tijdens het nippen van mijn cola light.

Toen ik informeerde of het voldoende zou zijn om één gerecht te bestellen, zei de jongeman mij dat ik nog altijd kan bijbestellen achteraf. Ik begin te lachen als hij met mijn bestelling verschijnt: twee stevige kommen met kip korma enerzijds en biryanirijst anderzijds. “Ik denk wel dat ik hiermee genoeg zal hebben!”, grinnik ik.

2015-05-20 12.40.13

2015-05-20 12.40.17 2015-05-20 12.40.23

Mijn meest bijgebleven Indische eetervaringen situeren zich allemaal in London. In België is het iets lastiger om goede Indiërs te vinden, dus ik reageer dan ook verrukt op de diepe smaken bij Ballywood. De kruidige kip korma met de frisse biryanirijst overtuigt van bij de eerste hap. Nu al weet ik dat hier nog kom (afhalen – of uithalen als het op z’n Antwerps moet). Wel heb ik in eerste instantie niet door dat de kip korma niet (zoals de kip tikka massala op Antwerpen Proeft) uit kipfilet bestaat en dus ook beentjes bevat. Niets waar ik niet mee om kan, alleen was ik niet echt in een peuzelmood.

Ik ben geen expert genoeg om de Indische van de Pakistaanse gerechten op de kaart te onderscheiden, maar mijn voornemen blijft om verder op ontdekking te gaan bij Ballywood. Dit lijkt me ook een ideale plek om met meerdere personen te komen, zodat je én iets met kip én iets met lam én een vegetarische schotel met okra of kikkererwten kan bestellen plus uiteraard van alles proeven.

Geen idee waarom het er zo verlaten was die woensdagmiddag! Hopelijk trekken ze ’s avonds meer volk. Het nieuwe terras op de populaire Dageraadplaats kan daar deze zomer alvast bij helpen…

Een reactie achterlaten