ORSO Pizzeria

We zoeken een plek in Antwerpen om met drie vriendinnen iets eenvoudigs te gaan eten. Ideetjes worden over en weer gemessengerd, uiteindelijk belanden we bij ORSO Pizzeria in de buurt van de Dageraadplaats – meer bepaald de Grote Beerstraat. Ze werken met shiften: 18u00 of 20u30. De zwangere disgenoot prefereert de vroege shift en wij gaan vanzelfsprekend akkoord. Wel vragen we om pas tegen 18u30 te arriveren.

Als aperitief willen de niet-zwangeren graag de LEONI Dorato proeven, een goudgele frisse wijn gemaakt in hun cantina in Italië. Wij lusten deze zeer specifieke wijn in een schattig klein flesje wel, maar het is niet het type wijn om meerdere glazen van te drinken. Ik kan mij wel voorstellen dat niet iedereen enthousiast zou zijn over deze natuurwijn.

Even over het kader. ORSO zit in een hoekpand, maar ondanks het zomerseizoen laat het weer het niet toe om op het terras te eten. De kleine pizzeria is eigentijds en hip ingericht, naar onze meug is het misschien allemaal iets té hip(ster). Jammer ook dat de akoestiek goede gesprekken dwarsboomt.

Voor bij de pizza’s vragen we nog spuitwater – uiteraard San Pelligrino – en een glas rosé (€ 4), tevens van de familiewijn LEONI. Op de kaart vertellen ze dat deze wijnen gemaakt zijn in Emilia Romagna, de bakermat van hun familie Leoni; gegroeid, handgeplukt en gefermenteerd op de schil voor 20 dagen onder toeziend oog van vader Guido Leoni.

2015-07-30 19.20.33-1

Pizzagewijs val ik voor de CARPACCIO | € 15,50 | pomodoro – mozzarella – rucola – grana padano | tomaat – mozzarella – carpaccio van rundsvlees – rucola – parmezaanschilfers.

En wat hebben de andere dames gekozen?

2015-07-30 19.20.22

PANCETTA | € 15,50 |
ricotta di bufala – zucchine al forno – pancetta stesa – origano siciliano |
ricotta van buffelmelk – courgette in de oven – buikspek – oregano uit Sicilië

2015-07-30 19.20.26

ORSO | € 15,50 |
pomodoro – mozzarella di bufala – pomodorini – proscuitto crudo – rucola – basilico – grana padano | tomaat – buffelmozzarella – kerstomaatjes – italiaanse gerookte ham – rucola – basilicum – parmezaanschilfers

De ene vriendin klaagt over een te koude pizza en het gebrek aan écht pikante olie. Ik moet zeggen dat ik mijn exemplaar met smaak opeet en met minstens evenveel tevens een stuk van de PANCETTA. De opkomst van de witte pizza / flammkuchen / tarte flambée bevalt mij wel; ik ben namelijk al een tijdje ricottaverslaafd. Meteen maak ik een mentale nota om deze combinatie thuis te testen: ricotta, pancetta, courgette, oregano.

Tegen 20u15 wandelen we terug buiten met een democratische rekening van € 73. We gaan nog voor een terrasje en belanden in ’t Zeezicht op de Dageraadplaats. Where else? Of we hier nog terugkomen? Dat kan, maar ik zal er geen speciale omweg voor maken. Overigens heb ik mij laten vertellen dat ze bij Bellini op de Draakplaats minstens even lekker zijn. Dus de kans is reëel dat ik mijn volgende pizza daar bestel…

••• UPDATE •••

Na het publiceren van deze blogpost kreeg ik quasi onmiddellijk een bericht van de eigenares Isabelle Swaeb. Dat siert haar wel, zo’n betrokkenheid en directe aanpak!

Er zijn twee zaken waar ze op terugkomt.

Mijn zin over het al dan niet buiten zitten was blijkbaar verwarrend geformuleerd… Ik zeg niet – zoals zij dacht – dat er tijdens het zomerseizoen niet buiten kan gegeten worden. Ik zeg eigenlijk gewoon dat het slecht weer was en dat we dus binnen moesten zitten. Kortom een misverstand!

Daarnaast vraagt ze of mijn gezelschap de koude pizza gemeld heeft. Ik begrijp dat ze dat vraagt, maar we hebben het niet gedaan. Vooral omdat de twee andere eters geen klachten hadden over de warmte van de pizza. Door de ‘koude’ ingrediënten als afwerking (rucola, proscuitto, …) op de ORSO voelde deze wellicht iets frisser aan.

Bij deze is de kans gestegen dat ik er nog eens terugkom! Leve de directheid!

Een reactie achterlaten