Amatsu

Sommige restaurants staan al een eeuwigheid op mijn restolijstje: de Japanner Amatsu in de Gentse Hoogpoort is zo eentje. Wij Gentenaars kennen allemaal het zwarte gat en het zomerslaapje na de Gentse Feesten. Maar waar iedereen op dag 1 “DETOX!” gilt, worden er op dag 2 al duchtig plannen gemaakt om dat gat te vullen. Andrew Vassallo helpt ons daarbij met een keihandige Foursquare lijst: OPEN NA DE GENTSE FEESTEN. Iedereen kan editen of suggesties doorgeven: ik adviseerde alvast om Amatsu toe te voegen.

Er zit opvallend veel volk bij deze vrij sober ingerichte Japanner. Ik wacht op mijn gezelschap en blader intussen al door de kaart – die ik naar goede gewoonte al bijna vanbuiten ken door mijn voorafgaandelijke internetresearch. Bij de menu’s spreekt het sushimenu (€ 42) mij wel aan, al wil ik dat misschien houden voor een volgend bezoekje samen met mijn meneer. De houten planken met sushi en sashimi zijn pure kunst.

Ons oog valt op het traditionele Japans menu (prijs volgens keuze hoofdgerecht) en lusten als aperitief wel een glas cava. Verder mag er ook spuitwater op tafel komen.

Wakame Su & Nimono
Zeewiersalade & Nimono

Chicken Gyõza
Gebakken deegvulling met kip

Tempura >> € 36
Gefrituurde garnaal, vis en groenten

Softshell Krab met Yakisoba noodles >> € 39
Krokante krab met gebakken noodles
Naar Japanse gewoonte komt bij het hoofdgerecht: miso soep, japans hapje, pickles

Dessert

* Stilaan een gewoonte geworden, maar ook dit keer mijn excuses voor de ondermaatse foto’s. Te weinig licht en te veel aandacht naar het gesprek haal ik aan als argumenten. *

Het menu start met een drieledig hapje: aubergine, octopus en groen zeewier. Onze interesse is gewekt. Daarna volgt de eerste echte gang: een zeewiersalade met komkommer en sesam in één kommetje, nimono in een ander kommetje. Dat tweede ziet er vrij ongewoon uit met al die felle kleurtjes, al blijkt het ‘gewoon’ om een typisch Japans gerecht met gekookte groenten en fishcake (die witte ster met roze) te gaan.

2015-07-28 20.04.392015-07-28 20.04.32Daarna volgt iets waar ik stiekem al naar uitkeek sinds ik de menukaart online checkte: de chicken gyoza. Deze ‘pot stickers’ zijn deegbuideltjes gevuld met kip en worden – zoals hun bijnaam verklapt – gebakken in een pan tot ze er als het ware aan kleven. Even dippen in sojasaus en daarna met de ogen dicht consumeren. Dit zijn topexemplaren!

2015-07-28 20.31.06

Daarna komt de hoofdbrok van ons traditioneel menu op tafel: eerst tempura van garnaal, vis en groenten voor mijn compagnon. De tempura wordt begeleid door een grote bowl lichtfrisse gemberdressing en eenzelfde bowl met rijst. Hij schuift het spectaculaire mandje met de tempura meteen naar het midden van de tafel, waardoor de sushimeester al snel met twee extra bordjes langskomt om daarop ons gedeelde eten te leggen. De tempura bevalt: grote garnalen, stukken witte vis en groenten in een licht beslag. Op en top volgens de regels van de tempurakunst!

Voor mij volgt de softshell krab met gebakken yakisoba noedels. Het ziet er misschien wat rommelig uit (zeker op mijn wazige snapshot), maar mijn zwak voor softshell krab wordt moeiteloos bevredigd. Tijdens het bestellen gaf de serveerster aan dat er kan gekozen worden voor de Japanse manier van eten, meer bepaald misosoep, pickels en Japans hapje samen met het hoofdgerecht serveren. Het westerse alternatief betekent de soep vooraf nuttigen. Wij verkiezen uiteraard the traditional way. En het doet wel deugd, om tussen de tempura en de noedels in eens een slokje van die prima misosoep met tofu te slurpen of een schijfje gepickelde augurk in mijn mond te stoppen.

2015-07-28 20.56.16

Hierbij drinken we een karaf wit: de keuze bestaat uit Sauvignon Blanc of Chenin Blanc. Ik verkies de laatste en proef een frisse wijn die over de volledige lijn bij de gerechten past.

Als dessert verschijnt een bolletje rodebonenijs, wat – zoals je misschien bij het lezen van het woord al kan verwachten – ietwat vreemd aanvoelt in de mond. Opeens raken we aan de praat met de sushimeester / eigenaar en hij biecht op dat hij eigenlijk voor oorsprong Chinees is. Best grappig! Het wordt een bijzonder aangenaam gesprek dat bezegeld wordt met een extra glas wijn en een assortiment mochi: bolletjes kleefrijst met pinda, sesam en een derde smaakvariant die mij nu ontsnapt.

2015-07-28 22.20.22

Wat een aangename ontdekking, deze culinaire Japanner in de Hoogpoort! Zoals eerder beloofd kom ik hier terug voor het sushimenu… Ze moeten zo mooi maar niet ogen.

Een reactie achterlaten