NOME

Waar gaan we nog eens eten in Antwerpen? Mijn vriendin met vrij oosterse sympathieën komt zowaar met een westers voorstel af: NOME. Prima! Ik reserveer telefonisch en we spreken af op een dinsdagavond aan het Verbindingsdok op het Eilandje.

Wanneer ik iets te laat arriveer, tref ik haar in een quasi leeg restaurant aan. Heeft het iets te maken met die razend populaire Rode Duivels die diezelfde avond hun galamatch tegen Wales spelen om hun deelname aan het WK 2014 nogamaals te onderstrepen? Ik weet het niet. In ieder geval proberen wij om ons daar geen ene kneit van aan te trekken!

Zij heeft alvast een glas cava, ik doe mee. De eetopties staan op de krijtborden: als hoofdgerechten hebben we de keuze uit varkenswangetjes, filet pur, ravioli of zalm. Gezien mijn vriendin bij een vorige passage de ravioli proefde, gaat zij nu voor de Schotse zalm met puree van broccoli en rucola (€ 18). Ik twijfel enigszins en beslis uiteindelijk om de varkenswangetjes met rode wijnsaus en kroketjes (€ 18) te bestellen.

Even speciaal vermelden dat de gastvrouw extreem vriendelijk is, maar niet op zo’n stropigerige manier dat het irritant wordt. Het is eenvoudigweg een überlieve dame die weet hoe ze eetgasten meteen op hun gemak stelt. Bij onze cava krijgen we een lepeltje met gemarineerde Schotse zalm om de appetijt alvast te stimuleren. Als extraatje komt daar nog eens bij dat je gratis Spa krijgt tijdens de maaltijd. Wij opteren voor rood.

2013-10-15 19.53.26 HDR

Niet zo heel veel later – we zijn en blijven immers de enige NOME-gangers op deze dinsdagavond – verschijnen na de eerdere komst van een potje mayonaise onze borden. Eerst en vooral mijn oprechte excuses voor de erg wazige foto hierboven: donker, niet goed gefocust en zo. Aan de overkant staat een diep bord met de rucolapuree, daarbovenop een mooi stuk gebakken zalm en een kleine trostomaat uit de oven.Bij mij staat in het platte bord een kom met daarin een royaal aantal varkenswangen, ernaast ontwaar ik een stronk gestoofd witloof, vier kroketjes (die helaas geen vermoeden van huisgemaaktheid opwekken) en platte peterselie als afwerking.

Omdat het gezellige NOME de lichten gedimd houdt, herken ik in eerste instantie de andere ingrediënten van het stoofpotje niet. Het gaat bij nader inzien om spek, wortel, selder, blonde champignons en oesterzwammen. Ik eet met smaak van het supermalse vlees. Het geheel van het gerecht zou echter nog net iets beter worden met wat sla – een dag zonder sla blijft immers een dag niet geleefd.

We passen voor een dessert en wandelen niet veel armer naar onze om de hoek geparkeerde auto’s. Jammer dat we alleen waren, want een volle NOME is volgens mij een nog drie keer zo aangename NOME. Eenvoudig lekker adresje!

Een reactie achterlaten