KASK Café

Afgelopen zomer verhuisde ik richting Mariakerke na acht fijne jaren in de Bijlokevest. In het begin moesten we het horecagewijs doen met De Hopduvel (later helaas de dieperik in verketend door de Amadeus eigenaar), een tijdje De Scheve Lavabo en niet te vergeten de nogal nabije De Frietketel. Tegenwoordig blijven de eetopties groeien: Robot, Mouss’tafel, De Walrus, Bistro Bijloke en KASK Café. Dat laatste adresje testte ik gisteren uit met een ex-collega die nu ook in Gent werkt.

Dit bijzonder leuk ingerichte eetcafé met groot terras op de Bijlokesite maakt wel degelijk deel uit van het KASK – langweg de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Maar gelukkig beperken ze de toegang niet tot studenten. Na een wandeling door prachtige gangen komen we aan en dan blijkt een nogal tegenvallende rij wachtenden ons voor te zijn. Toeme! Gelukkig hebben we best wel wat te vertellen en zo ook voldoende tijd om te beslissen of we voor de suggestie van de dag (gevulde paprika met bulgur) of toch iets anders gaan. Uiteindelijk kies ik voor een toast met hummus van kikkererwten (tarara!), flageolets en gepocheerd eitje (€ 7). En een huisgemaakte gemberlimonade (€ 2,2) graag! Wanneer ik mijn keuze doorgeef aan de kassa, hoor ik de dames achter de toog onderling zeggen dat de flageolets op zijn. Aan mij wordt het niet doorgecommuniceerd, maar ik vang wel op dat er dan whatever anders in de plaats komt. Spannend!

Blijkt dat ik de minst tijdefficiënte keuze gemaakt heb… Intussen passeren talloze soepen, broodjes (ook dat van mijn compagnon met gehaktbrood), slaatjes en dagschotels. Een gepocheerd eitje vraagt wat tijd, dat besef ik en die tijd heb ik gelukkig! Het lijkt mij een sympathieke bende, die dames van KASK Café. Doch chaotisch, het moet gezegd.

photo (28)We installeren ons aan één van de kleurrijke tuintafels. Ik nip eerst even van mijn limonade. Mmmmm! Niet zo sterk smakend als het Britse ginger beer, maar toch een topdrankje. En dan wordt het tijd om aan dat al even kleurrijke bordje te beginnen. De flageolets zijn vervangen door auberginekaviaar, ik klaag absoluut niet. Een gepocheerd eitje werkt de meest eenvoudige maaltijd steevast perfect af – al wil ik eenvoudig in dit geval niet in de mond nemen. Vers, smakelijk, eerlijk, leuk, fris, gevarieerd lijken mij beter geplaatst. Echt wel mijn ding! Dat ik deze plek niet eerder ontdekt heb…

En dat uitzicht op de moderne nieuwbouwblok die zo mooi contrasteert met het oude Bijlokegebouw krijg je er gewoon bij. Zouden ze trouwens tijdens de schoolvakantie open blijven bij KASK Café? Graag, dames, graag.

Een reactie achterlaten