Grade (gesloten)

’s Avonds bezocht ik Grade al meermaals: makkelijk parking buiten, druk binnen, stijlvol en betaalbare kreeft – dat heb ik in het bijzonder onthouden van die passages. In Gent werken omhelst als aardig neveneffect tevens regelmatiger in Gent lunchen. Gisteren dus een middagmeeting in het grijze pand met de oranje naam tegenover het Citadelpark.

We stappen nogal stipt om klokslag 12u binnen. De opties bestaan uit eerst aperitieven in de bar of meteen naar onze tafel met 6 couverts. We kiezen voor rechtstreeks. Het gezelschap bestelt opvallend gelijkluidend droge witte wijn als aperitief en het lunchmenu (€ 18). Vandaag bestaat dat uit een slaatje met kip en dragon als voorgerecht en penne pesto met zalm als hoofdgerecht. Sounds decent! Verder vragen we nog plat- en spuitwater. Grade blijkt een van de weinige restaurants te zijn waar ze nog literflessen hebben, hier dus geen “’t Zijn flesjes van een half litertje…”. Dit wordt geapprecieerd.

We nippen van de instant goedgekeurde wijn, prikken een olijf en smeren een toastje met iets waarbij ik gok op een vitello-rillette. Een paar agendapunten laten verschijnen onze voorgerechten. Smaakvolle slaharten, malse kip met verse dragon, afgewerkt met tomaat, en rode ui. Daarna volgen vlotjes – maar dan ook weer niet té vlot – de diepe borden met een correcte pasta: penne met huisgemaakte pesto, zalm, parmezaankruimels en een bijzonder groot blad basilicum. Samengevat een voortreffelijke lunchdeal in een restaurant waar de prijs van een hoofdgerecht à la carte al gauw rond de € 25 draait.

De relatieve rust frappeert wel in tegenstelling tot de avondshift: op de middag blijft meer dan de helft van de tafels leeg, terwijl Grade toch met uitstek een plek is voor een business lunch. Ons stoort het in ieder geval niet. Zo worden we op iets meer dan een uurtje bediend en stappen we binnen het voorziene tijdsbestek tevreden terug buiten.

Een reactie achterlaten