Den Groenen Staeck

Sinds ik in Mariakerke woon, rij ik meerdere malen per week langs Den Groenen Staeck – een restaurant gelegen op de hoek van de – tarara – Groenestaakstraat en de Eeklostraat. In mijn hoofd een restaurant (of eerder een brasserie) waar je steak, vol-au-vent, stoofvlees of een slaatje eet. Een vooroordeel, dat besef ik. Wanneer ik op een vrijdagavond aan mijn vriend voorstel om daar iets te gaan eten, gaat hij meteen akkoord.

We komen rond 20u30 aan en horen tot ons jolijt dat er nog één tafeltje ongereserveerd is. Meteen valt op dat alles mijn vooroordeel overtreft: het interieur (klassiek, doch stijlvol), de bediening (übervriendelijk), de kaart. Daarop staan een beperkte waaier voor- en hoofdgerechten. Verder tevens enkele suggesties met sint-jakobsvruchten. Wij twijfelen niet lang over het tussenribstuk – ook wel entrecôte – voor 2 personen met béarnaisesaus en frietjes (€ 50). Toch gevoelig duurder dan wat je doorgaans voor een côte-à-l’os betaald (ongeveer € 42), dus de verwachtingen zijn navenant… Als we op automatische piloot een glaasje bubbels bestellen, blijkt tevens dat ze enkel champagne serveren aan € 11,50 per glas. Opnieuw een stevig prijskaartje, maar we doen eens zot. Dat de royale glazen begeleid worden door 4 amuses (mousse van ham, parelhoenpaté, garnaalballetje en gerookte zalm) verzacht de prijspijn enigszins.

photo (31)

We wachten een behoorlijk eindje op ons vleesfestijn. Gelukkig hebben we aan het einde van een drukke werkweek veel te vertellen… Dan komt ons half litertje rode huiswijn (€ 16) en ons spuitwater op de proppen. Niet veel later gevolgd door de pièce de resistance: elk een bord met 3 sneetjes vlees, béarnaisesaus, sla en een warme tomaat. De fantastische frietjes worden aan tafel geserveerd en op de toog centraal in het restaurant komt een warmhoudschotel te staan met de rest van de (uit de kluiten gewassen) entrecôte. We smullen na een paar mindere vleeservaringen ongegeneerd van de perfecte saignant. Het bijvullen van het tussenribstuk, de béarnaise en de frietjes gebeurt perfect getimed.

photo (32)Na een 1-0 voor de eetlust tegenover het rundsvlees vragen we meteen de rekening (€ 93) om zo snel mogelijk thuis ietwat te gaan bekomen van een stevige portie klassieke kost. We nemen ons voor om tevreden terug te keren, misschien zelfs in gezelschap.

Een reactie achterlaten