De Gekroonde Hoofden

Als het op ribbetjes aankomt, durf ik er wel wat op verwedden dat Amadeus top-of-mind is. Zeker in Gent. Maar ik heb mij laten vertellen dat je ze ergens anders lekkerder kunt eten (zonder die aardappel met die ondefinieerbare oranje vulling). Bij De Gekroonde Hoofden, in de buurt van het Gravensteen. Op een vrijdagavond trekken we er naartoe met de noodzakelijke reservatie voor een tafeltje om 21u.

We krijgen die toegewezen in het achterste gedeelte van het propvolle ribbetjesrestaurant. Daar verschijnen meteen een slaatje, het (Turkse) brood en een bord met drie sauzen en lookboter. Hier kom je vanzelfsprekend voor de spareribs, maar zij die liever passen voor dit vleesfeest beschikken over een verrassend ruim aanbod slaatjes als alternatief. Wij hebben echter enkel oog voor de spareribs en hun vier variëteiten: natuur, honing, chef (gekruid) of maison (zoetzuur). Na enig overleg bestellen we voor de eerste shift natuur en chef. In één adem besluiten we dan om voor de bijvulling samen nog zoetzuur te vragen.

photo (56)

Vrijwel onmiddellijk na onze bestelling komen onze borden: stevige, lange, vlezige ribben met een warme tomaat en wat cresson. Ze doen mij qua grootte een beetje denken aan de spareribs die ik ooit in de USA at – al moeten wij Belgen nog knagen, terwijl het vlees daar letterlijk van de beentjes valt. Geen aardappel in de schil dus bij De Gekroonde Hoofden; het luchtige Turkse brood compenseert. De ganse avond reageren de obers pijlsnel op elke vraag. Of we nog een extra rib lusten, komen ze zelf suggereren.

Na anderhalve rib gooien we de serviet in de ring en besluiten dat het goud gaat naar de spareribs maison met de zoetzure toets. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet zo’n gigantische fan ben van deze vlezige schranspartij – al houden wij het echt wel nog beschaafd en doen we moeite om voldoende sla en brood te eten. Het is voor mij persoonlijk simpelweg te veel vlees; mijn ideale proportie ligt anders. Dit doet echter niets af aan de ribbetjes an sich, die waren met liefde gegrild en en masse opgediend.

Een reactie achterlaten