De Aula Toog

Op een brugdag – en tegelijk de verjaardag van mijn wederhelft – worden we na een succesvolle shopping spree een hongertje gewaar, ondanks een ‘licht en een zegen voor het lijf’ ontbijt in Le Jardin Bohémien. De jarige denkt Aha-Erlebnis-gewijs ineens aan De Aula Toog. We zijn in de buurt en wandelen even later de bekendste slagerij van Gent binnen. In het midden van de slagerijand beyond staat een kookeiland met daarrond een toog voor een 30tal eters en nog eens daarrond een glazen wand.

Door een sympathiek koppel dat een plaatsje wil opschuiven, passen we er nog net bij. De ietwat stuurse dienster dekt onze plaatsen – inclusief een tonijnrilette als hapje – en geeft de menukaarten. Daarop prijkt in een eerste hoofdstuk gerijpt rundsvlees van diverse formaten en origines. Daarna volgt een lunchkaart met klassiekers als vol-au-vent en steak tartare, slaatjes, pasta’s, … We starten alvast met cava. Geen verjaardag zonder bubbels. Meneer kiest de entrecôte met béarnaisesaus, slaatje en frietjes (€ 17); ikzelf ga voor de salade met krokante parelhoen en mosterddressing (€ 13).

Eten aan De Aula Toog is werkelijk waar een belevenis. De chef-kok animeert de gasten door gezwind bord na bord te bereiden. Geregeld komt één van de beenhouwers een stuk rundsvlees in zo’n typisch slagerspapiertje leveren. Af en toe kibbelen de chef-kok en de stuurse dienster. Maar het blijft in hoofdzaak mooi om zien. Het resultaat zijn royale porties quality food in een hectische doch klassevolle omgeving.

Voor mij komt een groot bord met verschillende slasoorten te staan. Daarbovenop kerstomaatjes, gedroogde besjes, peterselie, mosterddressing en uiteraard vier krokant gebakken – zoals beloofd op de menukaart – stukken parelhoen. Naast mij smult een tevreden jarige van z’n entrecôte met alles erop en eraan.

We besluiten beiden volmondig dat De Aula Toog voor herhaling vatbaar is. Wat een prijs-kwaliteitverhouding! Zo zien we bijvoorbeeld porties vol-au-vent bestaand uit drie volle pollepelscheppen passeren voor de democratische prijs van € 12. Zak wel niet met een zeskoppig gezelschap af naar deze lunchplek. Alleen, met z’n tweetjes of maximum als trio. Geen idee bovendien of reserveren kan, al gok ik op onmogelijk.

Een reactie achterlaten