C-Jean (gesloten)

Een restaurant met een sterretje. Een primeur in mijn culinaire beleving. Gisterenavond was het – eindelijk – zover bij C-Jean.

Bij het binnenkomen kleurden mijn indrukken meteen gunstig. Een smaakvol ingerichte ruimte met 32 zitjes. Aan de muur een in het oog springende foto (van ongeveer 3 meter breed) met daarop een hedendaagse interpretatie van het laatste avondmaal. Lees: Jezus omringd door bloedmooie, schaars geklede vrouwen. Ook de stijlvolle uniformen van de diensters vallen meteen op: zwarte broeken met dito satijnen blousjes, opgefleurd door een catchy bloemprint.

We kiezen een tafeltje tegen de muur – wat later een prima keuze bleek, want het tafellampje (enkel op muurtafels) bevordert de kwaliteit van de foto’s. Wat betreft de innerlijke mens krijgen we de keuze tussen het grote menu (8 gangen à € 85) of het kleine menu (6 gangen à € 75); het kaasgerecht is optioneel (€ 9). De krijtborden tegen de muur tonen het à la carte aanbod, maar mijn partner en ik zijn al verkocht. Het grote menu inclusief kaas it will be!

De website vermeldt dat C-Jean bewust niet voor aangepaste wijnen opteert, omdat ze niet geloven in pasklare oplossingen. Toch bieden ze bij de beide menu’s een wijnarrangement aan (voor groot en klein respectievelijk € 35 en € 30). Een recente nieuwigheid, volgens zaakvoerder en sommelier van dienst Filip Van Thuyne.

Een fijne evolutie in food land vind ik de wijze hoe een gerecht omschreven wordt: bij C-Jean geen zalfjes, bedjes, espuma’s en quenelles, maar een eerder droge opsomming van de hoofdingrediënten. Daarnaast hou ik er ook van dat ze bij de opeenvolging van de gangen afstappen van de traditionele chronologie vis / vlees.

De twee dames serveren en presenteren op feilloze wijze gang na gang. Onder meer hoe ze bij drie van de negen borden aan tafel de bouillon of de jus toevoegen behaagt. Als enige helaasheden kan ik misschien aanhalen dat de kokkels van op de website vervangen zijn door mosselen en dat de ganzenlever op mijn gang (niet op die van mijn disgenoot) met polderhaas vergeten bleek.

Mijn vriend zal van zijn bezoek aan C-Jean hoogstwaarschijnlijk de zijns inziens hemelse olijfolie (opgediend bij het brood) het langst herinneren. En los van het menu verdienen de amuses bij de bubbels en de versnaperingen bij de koffie eveneens eervolle vermeldingen.

Smaakbom na smaakbom na smaakbom in beeld… Tot 9 keer toe!
Als persoonlijke favorieten duid ik hutsepot en scheermes & mossel aan.

Grevelingen oester, bloemkool, mosterd, pumpernickel

coquille, pompoen, koolrabi, knopkruid bloem

gerookte kip uit Zillebeke, wilde kruiden

hutsepot, peterseliewortel, buikspek, mosterdzaad

scheermes & mossel, ramanas, mierikswortel, lavas

polderhaas, haverwortel, gele biet, ganzenlever, koffie

brie uit Damme, venkel, rook, ui

appeltaart, Jonagold, amandel, vanille

Valrhona Araguani, Gulden draak, honing, yoghurt

5 thoughts on “C-Jean (gesloten)

  1. Pingback: Volta | | elidescelidesc

Een reactie achterlaten