Bar Bristol

Setting

Op één van de hoeken van het Leopold-I-plein (eigenlijk een rondpunt) leukten chef Bruce en gastvrouw Charlotte een voormalige horecazaak op: Bar Bristol is geboren. Ik kan me niet meer herinneren door wiens passage het op mijn restolijstje belandde, maar ik weet wel dat ik ons daguitstapje naar Oostende in de eindejaarsperiode graag koppel aan een lunch bij Bar Bristol.

Food

 • plateau de pêcheur (€18)
 • papillot van schelvis en kabeljauw (€22)
 • goujonettes van kabeljauw (€18)
 • kinderportie luikse balletjes (€9)

plateau de pêcheur

Continue reading

Ferri

Setting

FERRI in gele neonletters tegen de gevel, de bloemen, het servies en de glazen met logo: team Ferri etaleert een goede smaak. Benieuwd of de bordjes die lijn volgen… Qua Gentse sferen moet ik trouwens het meest aan één van mijn old time favourites – meer bepaald Alberte – denken.

Food Continue reading

Auberge du Vert Mont

Vorig jaar in november planden we om ons 20ste jubileum te vieren bij Auberge du Vert Mont, in Boeschepe net over de Franse grens – meer bepaald in de regio Frans Vlaanderen. Een tweede vergeefse poging volgde dit voorjaar, gelukkig bleek onze 21ste jubileumdag (11/11/21) de derde en goede poging.

Inchecken kan in de herberg vanaf 18u00 – jawel, ’t is met overnachting – en bijgevolg nemen we ons voor om in de namiddag een grote wandeling te maken. Omdat Frans Vlaanderen zowat gelijk staat aan picon, besluiten we toch om eerst in de sfeer te komen met een glaasje… Eentje wordt twee, met een aperoplankje vol lokale charcuterie en daar gaat het wandelvoornemen. Whatever! We checken in in een karaktervolle kamer met haardvuur en gaan voor de vlam.

notre chambre

Continue reading

Taco Santo

Setting

Met drie dames spreken we af om op een vrijdagavond bij te praten in een casual setting en zo landen we bij de taco’s van Taco Santo, een taqueria in de Gebroeders Vandeveldestraat die huist in het pand waar vroeger de krokettenbar van Daphné zat.

Food

We kiezen voor de nachos santos (€ 12), een stevige portie huisgemaakte tortilla’s met bonen, gepekelde rode ui en jalapenos en vanzelfsprekend kaas. Daarna gaan we voor de poca hambre (kleine honger – €11,70) waarbij je elk drie taco’s mag kiezen.

Mijn tacoselectie:

 • Taco de chorizo con papas (varkensworst met aardappel)
 • Taco pollo pibil (pulled chicken met het mij tot op heden onbekende achiote)
 • Taco al pastor vegano (gebakken en gemarineerde oesterzwammen)

Waar mijn gezelschap de tacovullingen nogal tot té pikant vindt, kan ik er zelf wel mee om. Ik hou zelfs van een stevig pikante maaltijd. Los van het pikante komen worst, kip en oesterzwammen bij mij binnen als eerder vlak van smaak. Wel kudo’s voor de taco’s zelf! Daar wil ik thuis wel eens zelf mijn tanden in zetten, want zo’n kwaliteit vind je niet in onze winkels.

Drinks

We starten elk met een margarita (€ 9). dé legendarische cocktail met tequila blanco, limoensap, agavesiroop en sinaaslikeur. Nog nooit eerder gedronken, maar superlekker (doch verradelijk) bevonden. De pittige decoratie van de glasrand zorgt voor extra punch… Daarna vloeken we in de kerk door om Desperados of Corona te vragen: ze stellen ons logischerwijs hun eigen huisbier San Andrés (€ 3,80) voor als meer dan waardig alternatief. Lekker en sowieso een plus als een restaurant het initiatief neemt om een brouwer onder de arm te nemen!

Bediening

In alle eerlijkheid met momenten wat bijzonder, zeker de dame die ons verwelkomt (en uiteraard ook CST scant). Het voelt in coronatijden bovendien een tikkeltje vreemd om in zo’n kleine zaak zo dicht op elkaar te zitten.

Rekening

Zo’n €30 per persoon.

Wrap-up

Een levendige avond in een levendige taqueria… Taco Santo wakkert in elk geval mijn goesting in intercontinentaal reizen aan. De waakvlam is ontstoken.

Album

Setting

Op de Antwerpse Vlaamsekaai rijgt de ene horecazaak zich aan de andere, dit keer stap ik gezwind naar nummer 6 om bij het relatief nieuwe Album te gaan lunchen nadat ze mij al menig overmatig speeksel bezorgden met hun Instagramfoto’s en deze van hun bezoekers. Het weer laat net toe om buiten te zitten en dan doen we – ook al betekent dat tegenwoordig uitkijken op de werf van de Gedempte Zuiderdokken.

Food

 • Makreel – appel (€ 11)
 • Tartaar tomaat – sardine & gastrique (€12)
 • Pulpo – wortel (€ 14)
 • Noordzeekrab – consommé van tomaat (€ 13)
 • BBQ eend – gerookte paprika – passievrucht (€ 18)

tomaat – sardine

wortel – pulpo

noordzeekrab – tomaat

De gastheer licht toe dat ze delen stimuleren bij Album, qua hoeveelheid raadt hij twee voor- en één hoofdgerecht per persoon aan. We volgen zijn advies, niettemin komen we eens de eerste gerechten verschijnen tot de vaststelling dat delen toch niet zo evident is – zeker niet in een semi-professionele setting. Met je lief tot daar nog aan toe, maar hier hadden we eigenlijk liever elk onze eigen borden voorgeschoteld gekregen. Soms zijn gerechtjes gewoon te klein qua omvang om handig te delen. Qua keuze waren we er nochtans snel uit: alle voorgerechten met vis.

Wat smaak betreft bouwt de volgorde mooi op om met de noordzeekrab (sowieso mijn zwak) tot een intense pointe te komen. Helaas kan het nochtans lekkere hoofdgerecht met de gebarbecuede eend dat niet meer overtreffen.

Drinks

 • Alcholvrij aperitief: Romain des grottes – L’Antidote (Gamay, appel, kruiden – € 6)
  Bijzonder lekker, sprankelend, een waardig alternatief voor een glas wijn!
 • Rood: Les Vignes de Babass, Groll n’Roll ’19, Grolleau (€ 7)

Bediening

Attente, ervaren én ook wel knappe (het mag gezegd) gastheer. Je voelt zijn liefde voor druivensappen wanneer hij een glas uitschenkt en met enige trots het etiket naar ons toekeert. En zijn fierheid is terecht: beide glazen evenaren zonder moeite het level dat de koks uit hun potten toveren.

Rekening 

€ 124 voor 2 couverts

Wrap-up

Bij Album koken ze uiterst verfijnd en schenken ze drankjes (met én zonder alcohol) die helemaal mijn meug zijn, alleen blijven we bijna letterlijk een beetje op onze honger zitten. Het voelt en proeft qua niveau sowieso als haute cuisine, zelf omschrijven ze het als een elegante lunch. Alleen ben ik er nog niet uit of een dagzaak (10u00 tot 17u00) dan het beste concept is. Ik denk op de één of andere manier toch dat ik er ’s avonds met meer tijd, gangen en wijn nog dat tikkeltje extra zou van genieten.