Cru Gent

Gisteren shopte ik voor het eerst bij Cru Gent, de high-end winkel van de Colruyt groep die recent op de Kouter een derde vestiging opende.

screen-shot-2016-10-30-at-15-59-56

Foto – Website Cru Gent

Mijn Canon stak niet in mijn handtas, dus dit is zeker geen visuele post. Maar toch wil ik een paar dingen kwijt over de winkel, wat ik er kocht en hoe dat smaakte…

Eerst en vooral zei mijn vriend ettelijke keren ‘Dit moet moordend zijn voor De Vis en de Aula!’ en je kan niet ontkennen dat beide speciaalzaken voor respectievelijk vis en vlees zo’n culinaire supermarkt een straat verderop zeker moeten voelen. Uiteraard speelt de vrije markt, en tegelijk moet je Cru zien als een nieuw initiatief van een corporate – zijnde Colruyt – versus De Vis en de Aula als de middenstand. Ook denk ik spontaan aan het pakkende overlijdensbericht van Eetwinkel Van Cauwenberghe. Waar de eerstgenoemde wellicht dezelfde klanten targeten, kan het nog dat de eetwinkel op de Dendermondsesteenweg eerder appelleerde aan clientèle uit de stadsrand.

Los van dit alles, even terug naar de Kouter.

Bij Cru werken geen mensen aan de kassa. Je scant alles in via QR-codes en rekent op het einde zelf af. Persoonlijk ben ik daar fan van, ook bij Delhaize kies ik steevast voor de quickscan… Ook aan de afvalberg wordt gedacht, zo zonder plastieken tasjes.

En dan begint de eye candy. Ondertussen stuurt een vriend na mijn check-in “Nu ben je failliet!”, dus ik ben wel een beetje op mijn hoede…

Wat kopen we uiteindelijk in deze culinaire speeltuin?

BROOD

Het tarwebrood Cru (€ 3,80) kan je op drie verschillende diktes laten snijden door een heel spectaculaire broodmachine. Je duwt het brood niet door een soort tralies, maar ziet het mes à la minute boterham per boterham afsnijden. Cool!

WIJN

Wijn kan je er proeven via een eveneens vernuftig systeem: je scant jouw Cru kaart en kiest of je een bodempje of een kwart glas wijn wil proeven. Zo nip ik van een witte wijn (Mouton Bleu) voor € 0,50, mijn vriend degusteert de rode Chemin du Soleil aan € 1.screen-shot-2016-10-30-at-16-14-50

KAAS

In de kaastoog blinken de verse geitenkaas Bouyguette (€ 6) en de notenkaas La Trappe aux noix (€ 6,90) in onze ogen. Verkocht! Beiden deze ochtend samen met het tarwebrood geproefd en meer dan goedgekeurd.

VIS

Die avond staan er twee gerechten uit Sergio Hermans Simple Food op het menu, dus ben ik op zoek naar mosselen en dorade. De Zeeuwse goudmerk mosselen (€ 3,41 voor 588 gram) staan in een jutezak te wachten op mossellustigen.

mosselen-met-vinaigrette

De dorade gaat iets moeilijker, want de ‘gewone’ goudbrasem blijkt niet voorradig. Wel ligt in het ijs de veel duurdere zeebrasem te glimlachen… De visman stelt nog voor om voor zeebaars te gaan uit dezelfde prijscategorie als goudbrasem, maar – wacht eens even – zijn we geen zaterdag vandaag? Dan mag het altijd ietsje meer zijn. Eén mooie zeebrasem (€ 39,62 – 1.132 gram) graag!

dorade-ibiza-style

Wat een visje… Het water komt me opnieuw in de mond.

VLEES

Tot slot kopen we nog 250 gram chateaubriand (€ 5,42) voor een Thaise rundsalade uit Aroy Aroy. Zonet deze Aziatische lunch achter de rug en ook hier alleen maar lof voor.

2016-10-30-15-12-15

Tot zover onze kennismaking met Cru! Nog nog het restaurant op het gelijkvloers – Cuit genaamd – eens uittesten…

3 thoughts on “Cru Gent

  1. Ik ben er intussen al twee keer geweest en ben telkens met lekkere dingen naar huis gegaan, maar.. leuk shoppen is toch anders, vind ik. Dat gedoe met die scanner en automatische kassa’s: ik begrijp het wel, maar het is zo kil, hé? Het brood smaakt heel artisanaal de eerste dag, maar is ’s anderendaags haast niet meer te eten (en de kinderen lustten het helemaal niet). Ik ergerde me ook aan de verpakking van de voorverpakte charcuterie – als je dubbel zoveel vraagt als de slager om de hoek, stop dan je waren in pakjes die verdorie gemakkelijk open (en weer dicht) gaan. En tot slot: ik betaal graag iets meer voor eten van betere kwaliteit, maar het dubbele, dat vind ik toch wat overdreven…

    • Grotendeels akkoord! Alleen ben ik wel content van dat tarwebrood. Zaterdag gekocht en nu nog net een lekker sneetje van gegeten… Ik zal er zonder twijfel af en toe nog langsgaan, maar het wordt zeker niet mijn vaste supermarkt.

  2. Nu krijg je een gratis tarwe cru indien je die bon in je bos hebt ontvangen natuurlijk. Ik hoop dat het geen brood de grootte van een pistolet zal zijn :)
    Ben er ook al eens geweest en de winkel is indrukwekkend. Heb er wat fruit gekocht en viel achterover van de prijs. Maar vind de aula nu ook niet echt goedkoop.
    Aangezien de goede locatie zal het wel blijven draaien denk ik.

Comments are closed.