Le Marche, Italy 2016 | de campingfood

*** Terwijl ik deze posts onderweg naar huis in mijn iPhone Notes typ, sijpelen de berichten binnen over een zware aardbeving in de streek waar we net vandaan komen… Agriturismo Gustissimo in Force lag het dichtst bij het epicentrum, gelukkig lezen we op hun Facebookpagina dat ze ongedeerd zijn. Oef! Toch serieus schrikken en veel sterkte voor de bewoners daar… *** 

4.182 km, 83 muggenbeten, 3 boeken en 2 Campingazflesjes later. Tijd voor een terugblik op campings, trips en uiteraard camping- en restofood!

Voor een uitgebreid foto-album verwijs ik jullie graag door naar de Facebookpagina van deze blog.

Facebookalbum Le Marche, Italy 2016

Ik maak een onderscheid tussen wat we voor ons lieten klaarmaken (in een aparte blogpost) en wat we zelf kookten – in de witte emailen borden met blauw randje.

Onze toolset bestond ook dit jaar uit een Campingazstel met twee pitjes die overkapt kunnen worden door bakplaten (één effen en één geribbeld). Wel breidden we de kampeeruitzet uit met wat extra mengkommen, snijplankjes en wijnglazen. Kwestie van het kookcomfort wat te boosten…

2016-08-08 18.46.25

In de kleine supermercato’s waar we vaak onze daginkopen deden, mag je het groentenaanbod gerust eentonig noemen: tomaten, tomaten, tomaten, courgette, komkommer, aubergine als vaste waarden. Af en toe scoorden we eens venkel of een avocado, dus moesten we geregeld diep nadenken om kookinspiratie te laten opborrelen – zeker als je zoals mij extreem kieskeurig bent op vleesvlak.

Soms lieten we ons in de heuvels verrassen door de relatief vroege zonsondergang (20u00) waardoor we al eens in het donker aan de slag moesten, met logischerwijs minder goede foto’s tot gevolg.

2016-08-09 20.22.02

Regelmatig maakten we slaatjes.

Met pancetta, gegrilde courgette en ricotta.

2016-08-08 19.19.20

Of met gegrilde venkel, gegrilde radicchio, ansjovis en ricotta. Dikke duim trouwens voor deze gegrilde groenten!

2016-08-16 19.56.15

Of de tricolore klassieker met mozzarella, tomaat en rucola.

2016-08-16 13.07.26

De lokale kazen bekoorden. We verwerkten ricotta en mozzarella in deze salades en aten bij ons brood veel pecorino, in verschillende gradaties qua rijping.

Een paar keer kochten we enorm lekker vlees… De eerste maal raadden de mensen van Lavanda Blu ons aan om bij een boerderij annex beenhouwerij – genaamd Porrà – aan te kloppen. Dat deden we, met 700 gram entrecôte en dus een avondje tagliata met aardappelen, rozemarijn (geplukt in hun tuin), rucola en parmezaan tot gevolg. Echt Italiaans! De volgende dag maakten we trouwens nog een lekkere salade met de restjes vlees.

2016-08-09 20.15.30

Onderweg naar Cupramontana stopten we bij een macelleria. Soms lukt het me niet om in het buitenland een slagerij binnen te stappen omwille van die indringende vleesgeur. Mijn grootvader zaliger zou dit niet graag lezen, maar er zit nog steeds een stukje vegetariër (na acht jaar praktiserend) in mij. Deze beenhouwer bekoorde mij meteen en we kochten met volle goesting worstjes en erg gevarieerde brochetten. Let it grill! 

2016-08-13 18.57.50 2016-08-13 19.04.38

O ja, ik durf al eens een blik te kopen enkel en alleen omdat ik het mooi vind… Zeg nu zelf! En toen bleek daarin tomatenpuree en geen passata te zitten. Oeps, dankzij de ruilhandel met Mika van Gustissimo konden we toch nog onze papardelle van courgette met tomatensaus maken.

2016-08-11 18.26.36

2016-08-11 19.30.56

Verder vraagt Italië vanzelfsprekend om pasta… Een paar keer flansten we iets in elkaar met de ingrediënten die we als voorraad meebrachten uit België, soms met enkele verwaaide groenten.

2016-08-07 18.44.27

Maar de beste pasta kochten we ongetwijfeld in Sirolo, bij een winkel met enkel pasta fresca. Eerst zagen we in de verstoog enkel gevulde pasta liggen, toen bleek dat ze ook ‘slierten’ verkochten in vijf verschillende breedtes. Wij kozen maatje drie en ze versneden enkele dagverse pastavellen volgens onze wens. Die namiddag plukten we trouwens ook mosselen van de rotsen in zee en samen met de pasta belandden deze op ons bord. Feestje!

2016-08-19 18.47.22 2016-08-19 19.10.52

Onze ultieme campinghack haalden we uit toen we ons op een bepaald moment vergisten in de supermercato en met een grote hoeveelheid sneetjes Parmaham naar buiten stapten. Wanneer bleek dat ze bij Camping Internazionale verse pizza’s bakten, bestelden we een pizza Margherita. Rucola kochten we in de campingwinkel, parmezaan en Parmaham haalden we uit onze frigobox. Het resultaat? Deze beauty… Pizza Parma!

2016-08-17 18.11.30

Een andere kampeertip: vul thuis kleine (Tupperware)potjes met jouw persoonlijke voorraad noten en zaden. Zo fleur je al snel een slaatje op of maak je ’s ochtends een gezond ontbijt met yoghurt en fruit.

2016-08-10 07.19.53 2016-08-21 09.43.50

Andere basics zijn uiteraard olijfolie, balsamico, vloeibare honing, zwarte peper en grof zeezout. Nog wat kruiden en kampeerkooksels worden alvast minder saai!

En nu terug naar onze comfortabele keuken in de Kollebloemstraat met deze smakelijke Italiaanse herinneringen in het achterhoofd…

1 thought on “Le Marche, Italy 2016 | de campingfood

  1. Hmm, zou zo terug willen gaan kamperen! Misschien moeten we eens een thema-etentje doen op locatie, met onze ‘campingaazekes’ in de aanslag! Wel goed gelachen met het schone blikje tomantenconcentraat, het staat er zelfs in’t Nederlands op ?

Comments are closed.