Le Marche, Italy 2016 | de campings en de trips

*** Terwijl ik deze posts onderweg naar huis in mijn iPhone Notes typ, sijpelen de berichten binnen over een zware aardbeving in de streek waar we net vandaan komen… Agriturismo Gustissimo in Force lag het dichtst bij het epicentrum, gelukkig lezen we op hun Facebookpagina dat ze ongedeerd zijn. Oef! Toch serieus schrikken en veel sterkte voor de bewoners daar… *** 

4.182 km, 83 muggenbeten, 3 boeken en 2 Campingazflesjes later. Tijd voor een terugblik op campings, trips en uiteraard camping- en restofood!

Kamperen is de mooiste zomersport waardoor je steeds maar jonger wordt… Dat klopt deels, maar niet alle campings zijn campings naar ons hart. Vandaar dat ik graag even onze adressen in Le Marche – een minder bekende provincie van Italië, aan de Adriatische kust, op dezelfde breedtegraad als Toscane en Umbrië – deel.

Le Marche kenmerkt zich door fenomenale heuvellandschappen, lekkere (witte) wijnen, slecht onderhouden wegen, mare e monti (zee en bergen) en alle andere Italiaanse geneugten.

We reisden bijna twintig dagen door deze streek en bleven doorgaans drie of vier nachten op één plek. Dit jaar gebruikten we vooral kleineitaliaansecampings.nl als leidraad, waar een heleboel agricampings per provincie verzameld staan. Onder agricamping mag je verstaan dat het om een agriturismo met appartementen en/of B&Bs gaat die ook enkele kampeerplaatsen (doorgaans niet meer dan twaalf) verhuren. De .nl verraadt wel dat nogal wat adressen door geëmigreerde Nederlanders uitgebaat worden.

 • Lavanda Blu, Carassai
  De Nederlander Hans en de Amerikaanse Elisabeth leven van de lavendel- en olijfoogst én hun agriturismo: twee appartementen en een tiental mooie kampeerplaatsen met zicht op de typische Le Marche heuvels. We genoten van Lavanda Blu en trokken na drie nachten dan ook ietwat schoorvoetend verder!
  ··· Trips ··· Fietstocht van Cupra Marittima naar San Benedetto del Tronte, stadjes Ripatransone en Ascoli Piceno.2016-08-09 10.27.032016-08-07 17.08.112016-08-09 08.46.22
 • Gustissimo, Force
  De Nederlandse dames Mika en Joey creëerden met Gustissimo een bijzonder goed georganiseerde en stijlvol ingerichte plek aan de rand van de Monti Sibillini met appartementen, B&B-kamers en tentplekken. Ze stippelden alles tot in de puntjes uit voor hun gasten, via een handig foldertje, uitgeprinte triproutes en mondelinge tips. Helaas houden ze er aan het eind van deze zomer mee op… Graag bleven we dan ook nog iets langer dan de gereserveerde drie nachten, maar de volgende gasten voor onze staanplaats lagen al vast. Mika brengt in september trouwens een kookboek uit: Retrogusto. De fijne copy in hun foldertje doet mij vermoeden dat dat erg leuk leesvoer wordt…
  ··· Trips ··· Stranddagje (wegens regen in bergen) Porto Sant’Elpidio, wandeling op rib Monte Sibilla, autotocht door linzenvelden Piano Grande, varkensvolksfeest Porco Festival in Rotella, dagje aan stuwdammeer Lago Di Fiastra.

Foto: http://www.gustissimo.com

Foto: http://www.gustissimo.com

 • Casa Aurora, Cupramontana
  Opnieuw een door Nederlanders uitgebate agriturismo met enkele studio’s, een tiental kampeerplaatsen én een zwembad op een steile heuvel. Bij een wandeling naar de koelkast, het zwembad of het toiletgebouw verzuurden de kuiten meermaals. Om deze reden en het feit dat er vanuit onze tent relatief veel verkeer te horen was voor ons de minste van de ‘Nederlandse’ logementen. Dat een naburige boer besloot om in het holst van de nacht z’n akker om te ploegen, daar konden de sympathieke Wim en Alma uiteraard niets aan doen. Wel een meevaller dat we rond feestdag Ferragosto het dorpsfeest in Cupramontana – het centrum van de Verdicchio wijnteelt – konden meepikken.
  ··· Trips ··· Dorpsfeest Ferragosto Cupramontana, rondrit door natuurgebied rond Grotte Di Frasassi, blitzbezoek Jesi, pedalotochtje op stuwdammeer Lago Di Cingoli.

2016-08-13 18.37.38 2016-08-13 18.36.32

 • Camping Internazionale, Sirolo
  De enige niet-agricamping op dit lijstje, ons aangeraden door ene Isabel – de van oorsprong Belgische die al zestien jaar La Girondola in Cupramontana uitbaat. Omdat in het natuurgebied rond de Monte Conero ten zuiden van Ancona geen agriturismo’s voor kampeerders zijn, besloten we voor een paar nachten commercieel te gaan. Mét alle toeters en bellen: toegangspasjes, kinderdisco en – aaaaargh! – karaoke. Wel met tevens een rechtstreeks pad naar twee van de prachtige (drukbevolkte) rotsstranden.
  ··· Trips ··· Wandeling naar top Monte Conero, zonnen en mosselen plukken op Spiaggia Urbani.

2016-08-17 13.12.32

 • Fosso Del Lupo, Isola Del Piano
  Onze enige ervaring met een agriturismo van Italianen en meteen een voltreffer… Fosso Del Lupo afficheert de camping niet op hun website, alleen hun appartementen worden opgesomd. Door de vermelding op kleineitaliaansecampings.nl wagen we toch onze kans, mits een telefoontje (in het Italiaans!) vooraf. We blijken gedurende de drie nachten ter plekke de enige tent op het domein. Ons hoor  je niet klagen: een erg groot en degelijk zwembad, een schitterend panorama, een schaduwplek voor de tent met 100% privacy en uitbaters die ons – wellicht voornamelijk omwille van de taalbarrière – helemaal met rust laten.
  ··· Trips ··· Uitje naar Urbino, korte wandeling door kloof Gola Del Furlo, blitzbezoek Fossombrone.

2016-08-20 17.12.05

2016-08-20 17.13.28

Op alle agricampings betaalden we € 29 à € 33 per nacht voor twee personen, één tent en één auto. Bij de commerciële sloebers van Internazionale bedroeg de – toch wel vrij gepeperde – rekening € 53 per nacht.

O ja, op de heenweg sliepen we nog één nachtje aan het Comomeer (La’ Vedo) en tijdens de terugtocht één nacht op camping Au Petit Port aan het drielandenpunt in Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Tweemaal niets bijzonders, maar voor de volledigheid wil ik deze toch ook vermelden.

Wat activiteiten betreft werd er dus veel gewandeld, gereden (in totaal 4.182 km), gevliegerd, gelezen en van mangiare, bere en dolce far niente gedaan…

Ciao! Arrivederci!