Sommelieravond

Ik heb het al vaker gezegd en nog blijf ik het herhalen: ik ben ab-so-luut geen wijnkenner. Mijn eerste sommelieravond ever bevestigt dat trouwens nogmaals. En toch, wat was me dat een bijzonder fijne avond! Eerst en vooral dank aan gastvrouw en -heer Ingeborg en Jeroen. Ze stelden niet alleen hun woonruimte ter beschikking van een sommelier en een hoop wijngezinde vrienden. Ze voorzagen ook water (niet voor bij de wijn) en wat hapjes op tafel: olijven en twee fantastische dips. Een eerste uit Jerusalem van Ottolenghi en zijn kompaan, namelijk een spread van butternut met onder meer tahin en gember. Een tweede van erwt, munt en parmezaan. Beide spreads zijn zo verrukkelijk dat ik de grootste moeite moet doen om niet onafgebroken ovenwarme sneetjes stokbrood te smeren. Vergeefse moeite overigens.

Maar dan over het enige echte onderwerp van de avond: WIJN! De sommelier van dienst is Stijn van Het Gouden Hoofd. Hij selecteerde tien wijnen met in het achterhoofd de opdracht om klassieker te gaan dan zijn vorige keer. Toen waren wij er niet bij, maar lag de klemtoon eerder op natuurlijke / biologische wijnen. Als documentatie deelt hij wat basiskennis rond de te proeven druiven uit. Voor deze avond serveert hij enkel wijnen van één specifieke druif, geen mengvormen dus.

Hieronder vind je de wijnen met hun omschrijving. De sommelier vertelde ons ook de prijzen en de leveranciers. Om niet al zijn selectiewerk en expertise te grabbel te gooien, geef ik die enkel mee op aanvraag ([email protected] of andere kanalen). Wel het vermelden waard is dat alle flessen bij vrij lokale wijnhandelaars gekocht zijn.

2014-01-19 20.27.04

Raymond Laurent ‘Champagne Laurent’ 2006’07’08, Champagne (Aube),
Frankrijk, Pinot Noir

We geven het startschot met een fles champagne. De procedure gaat als volgt: hij opent de fles en vervolgens schenkt iedereen een beetje in zijn eigen glas – of de meer behulpzame mensen ook bij een buurman of –vrouw. Er worden nota’s genomen en etiketten gefotografeerd. Het volume van de commentaren gaat crescendo.

Vervolgens starten we met de neus: ruiken dus. Daarna kijken we naar de kleur en de tranen – oftewel hoe de wijn tegen het glas blijft hangen na wat rondwalsen. Om dan over te gaan tot het eigenlijke proeven. Lucht binnenzuigen is toegelaten.

Eerlijk gezegd voel ik mij erg onwennig. Want hoewel de meesten mij als foodie zien, ben ik – en ik herhaal het tot vervelens toe – een absolute wijnleek. Bovendien stel ik vast dat ik bijzonder slecht ruik. Mensen opperen (al dan niet mits spieken op het documentatieblad) geuren als pompelmoes, leer, stekelbes. Terwijl ik wel degelijk iets ruik wat mij bevalt of niet, maar daar erg lastig iets op kan plakken. Zou er wat fout zijn met mijn reukzin? Of is het gewoon een kwestie van oefening?

Na de champagne proeven we vier witte wijnen.

2014-01-19 20.37.47

Domaine Boissezon Guiraud ‘Les Hirondelles’ 2011, Languedoc (Hérault),
Frankrijk, Sauvignon Blanc

2014-01-19 20.48.45

Weingut J Geil ‘Riesling Trocken’ 2012, Rheinhessen,
Duitsland, Riesling

2014-01-19 21.02.22

Domaine Saumaize ‘Macon Bussières’ 2011, Bourgogne (Macon),
Frankrijk, Chardonnay

2014-01-19 21.09.49

Domaine Bernnard-Bonin ‘Bourgogne Blanc’ 2011, Bourgogne (Meursault),
Frankrijk, Chardonnay

 En we ronden af met vijf rode wijnen, die perfect naar een pointe toewerken.

2014-01-19 21.31.23

Seresin Estate ‘Momo’ 2010, Marlborough,
Nieuw-Zeeland, Pinot Noir

2014-01-19 21.42.38

Domaine Lucien Jacob ‘Hautes Côtes de Beaune’ 2010, Bourgogne (Beaune),
Frankrijk, Pinot Noir

2014-01-19 21.58.53

Monchiero Carbone ‘Regret’ 2010, Piemonte (Langhe),
Italië, Nebbiolo

2014-01-19 22.10.47

Mas Plantadeta ‘Negre Roure’ 2011, Priorat,
Spanje, Grenache

2014-01-19 22.56.36

Quebrada Macul ‘Alba de Domus’ 2007, Maipo,
Chili, Cabernet Sauvignon

In tegenstelling tot de meeste aanwezigen hou ik enorm van wit. Ik sla tegenwoordig zelfs vaak de bubbels over en blijf voor wit gaan boven rood – ook wanneer de meerderheid al lang geswitcht is. Of ik ruil wijn voor bier, meer bepaald geuze. Mijn toppers van de avond zijn dan ook de ‘Geil’ Riesling en de ‘Les Hirondelles’ Sauvignon Blanc. Dit blijken achteraf trouwens de goedkoopste flessen te zijn. Mooi meegenomen!

Er valt nog zó veel te leren, dat maakt het natuurlijk net spannend. Bedankt aan sommelier Stijn! Hopelijk tot de volgende…