Lang leve de tv!

Een expo in de Gentse Kunsthal Sint-Pietersabdij naar aanleiding van 60 jaar televisie? Zo hard iets voor mij en dus teken ik al meteen op de eerste dag present voor Lang leve de tv! Omdat ik niet helemaal zeker ben of ik er die dag nog zal geraken, koop ik op voorhand geen ticket via de website. Bij aankomst beklaag ik mij dat al meteen, want in de rij ‘Ingang zonder ticket’ staat behoorlijk wat volk aan te schuiven… Soit, even geduld dus!

2013-11-01 14.13.38-1

Ik betaal de volle pot en die bedraagt € 14. Toch behoorlijk prijzig als je vergelijkt met een doorsnee tentoonstelling in een museum waar je ongeveer € 5 voor moet neertellen.

2013-11-01 14.24.22

De expo zit slim ineen. Enerzijds gebundeld in zalen per thema waar alle tijdperken goed dooreengeschud zijn: zo staan in de quizzaal de kaarten van ‘Hoger Lager’ naast het decor van ‘De IQ-quiz’ en vlakbij dat van ‘Twee tot de zesde macht’. Anderzijds trekken tijdlijngewijs grote televisietoestellen de aandacht. Ze bevatten telkens het typische interieur van een decennium, alsook wat uitleg en cijfermateriaal.

2013-11-01 14.35.46

Jeugdsentiment of nog niet zo lang voltooid verleden tijd. Televisie is een medium dat weinigen koud laat. Decors! Kostuums! Het 100% kartonnen social hoekje uit ‘Villa Vanthilt’, de man van Melle, Jimmy B aka een vent van Gent, de Kommil Foo kooi uit ‘Morgen Maandag’, Nancy’s I ♥ Eddy helm uit Thuis, het café van ‘FC De Kampioenen’, …

2013-11-01 14.40.29

2013-11-01 14.36.24-2

2013-11-01 14.38.16-2

Dikke duim trouwens voor de interactiviteit. Wat kun je er allemaal doen?

  • Deelnemen aan ‘De IQ-quiz’
  • Een showbizztrap afdalen
  • Het journaal voorlezen
  • Het weerbericht presenteren
  • De troon van de koning uit ‘Kulderzipken’ bestijgen
  • Poseren voor de eerste keuken uit ‘Dagelijkse Kost’

2013-11-01 14.53.40

Mijn persoonlijke topmoment? De deur, de kast, de stoel en de gigantische telefoon van Joske Vermeulen. Je weet wel, het kleine jongetje dat verdacht veel op Gaston Berghmans lijkt en in de Trammezandlei 122 te Schoten woont.

Entertainment voor elke leeftijd dus! De Collega’s en Witse naast Kaatje en De Boomhut van Alida Neslo. En ja, ik heb vanavond met net iets meer goesting mijn tv aangezet…