Damvallei

Gentenaars op zoek naar nabijgelegen groen belanden doorgaans in het Citadelpark, de Groene Vallei, de Blaarmeersen of de Bourgoyen. Goed nieuws, dit keer geen T.I.N.A.! Want onlangs exploreerden wij de Damvallei als alternatief voor een groene neus halen.

Goed verscholen achter de bebouwing op de Dendermondsesteenweg begint in de buurt van de kerk van Destelbergen een stukje natuur dat onder het ecologische oog van Natuurpunt onze levenskwaliteit pimpt. We parkeren onze auto (niet zo milieubewust qua vervoersmiddel) en kiezen voor het 9 km lange Damvalleipad met rode bewegwijzering.

Na nog geen kilometer wandelen komen we aan een indrukwekkend en totnogtoe onbekend meer, toepasselijk het Damvalleimeer genoemd. Wat volgt is een wandeltocht rond het klaverblad van de E17 en de R4. Een beetje bevreemdend, want natuur en de niet zo positieve kant van cultuur zijn zelden zo’n dichte buren… Bij het begin van het wandelpad merken we een icoontje met rubberlaarzen, maar we slaan er geen acht op. Helaas komen we na een uurtje stappen tot de constatering dat ongehoorzaam soms tot knotsgekke toestanden leidt. Modderpoelen. Mijn wederhelft die tot de conclusie komt dat blootsvoets nog de beste optie is. En dan gehoorzaam ik weer wel…

Bijna 10 km later besluiten we om absoluut terug te keren voor de andere paden.
Met gummibotjes of iets steviger stoelen weliswaar!