Taal is zeg maar echt mijn ding

Een boek van Paulien Cornelisse

Luidop lachen voor de televisie, het overkomt mij niet zo vaak. Maar dus wel toen Paulien Cornelisse te gast was in De Laatste Show. Paulien houdt van taal, schreef daar 2 bestsellers over en treedt op als cabaretière / acrobate.

De volgende dag bestelde ik meteen beide boeken (“Taal is zeg maar echt mijn ding” en “En dan nog iets…”) bij bol.com voor slechts € 20. Want boeken waarvan meer dan 400.000 exemplaren verkocht zijn, die kom je (zeker in Vlaanderen) niet zo vaak tegen.

Haar eerste boek – een pocketformaat van 212 pagina’s – had ik op enkele dagen uit. In tegenstelling tot wat ik verwachtte, schreef Paulien geen aaneengesloten verhaal over taal. ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ is eerder een verzameling van korte stukjes (soms colums, soms één zin) die ietwat thematisch geordend zijn.

Feel good doet het goed tegenwoordig. Als het daarenboven over feel good rond taal gaat, is dat zeg maar echt mijn ding. Hoewel je als Vlaming bepaalde taalgrappen of verwijzingen niet begrijpt (denk aan de familie Tokkie), consumeerde ik quasi het volledige boek met een glimlach om de lippen. In mijn blogpost over de GPS citeer ik al een stukje dat ronduit magistraal is. Maar ook als ze bijvoorbeeld schrijft “Het is net als met kleding: witte sokken mogen niet, maar toen Michael Jackson ze aantrok waren ze ineens heel cool…”, bedenk ik steevast waarom ik daar niet zelf opgekomen ben.

Waar haalt ze het in godsnaam? En hoe registreert ze dat allemaal? Volgens mij is Paulien Cornelisse een dame met een scherpzinnig luistertalent, een Moleskine notitieboekje en een iPhone als digitale blocnote. Of zo neem ik in ieder geval nota van taaldingen die ik graag (in de letterlijke zin) wil tekenen.

Dat luidop lachen zoals tijdens Pauliens acte de présence in De Laatste Show bleef wel uit bij het boek – iets wat mij een tikkeltje ontgoochelde. Al moet ik dat eerder toeschrijven aan hoe ik ineen zit dan aan haar schrijverscapaciteiten. Met veel graagte begin ik dan ook vandaag nog aan het vervolg, ‘En dan nog iets…’.

‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ holderdebol.comder kopen?

 

Gerelateerde blogposts: