Ansatz Der Maschine

Concerten recenseren, daar ben ik eerlijk gezegd geen krak in. En in cd-voorstellingen beoordelen al helemaal niet. Daar heb je sites als indiestyle.be voor. Toch wil ik in dit bijzondere geval – meer bepaald ‘Heat’ van Ansatz Der Maschine – een paar persoonlijke impressies kwijt. Omdat frontman Mathijs Bertel naast ons woont. Omdat wij bijgevolg het creatieproces grotendeels vanaf de zijlijn meebeleefden. De zijlijn mag je interpreteren als mijn eigenste slaapkamer, die aan de componeerruimte van mijn muzikale buurman grenst. Bij wijze van compensatie staan we vermeld in de ‘Thank you’ – zij het met typo, desalniettemin vereerd.

Ik grapte dan ook steevast dat ik op de cd-voorstelling alle nummers zou meeneuriën. Afgelopen zaterdag in De Kreun bleek dat echter in slechts beperkte mate zo te zijn. Daar pikten we nog een paar nummers van het voorprogramma mee en stelden ons vervolgens strategisch – als in recht voor het podium – op.

Ansatz Der Maschine bestaat live uit 9 muzikanten en sinds hun derde en nieuwe cd tevens een zangeres. Na het eerste nummer in typerende Ansatz-stijl waar zo moeilijk een label (indietronica volgens Mathijs himself) op te plakken valt, verschijnt ze achter de micro. Zij is een knappe jongedame met een integere naturel en een breekbare stem. Doorheen het optreden wisselen de intieme nummers en het opentrekken van alle registers elkaar af. De buurman leeft zich uit met allerhande knopjes, op viool en op mandoline – I assume.

Dit alles wordt extra ondersteund door intrigerende visuals. Wanneer in beeld een andere voormalige buurman getooid in harnas op een mobilette verschijnt, breekt zelfs even een ingetogen hilariteit onder de bekenden uit.

De band speelt iets langer dan een uur en verveelt geen moment. Na het concert krijgt iedere aanwezige bovendien de cd overhandigd, die we op de terugweg naar Gent meteen nogmaals beluisteren.

Applaus en diepe buiging voor Mathijs en zijn geoliede Ansatz Der Maschine!