Gerry McGovern

Toen ik deze morgen lichtjes laat de meetingruimte van Domein Terassel binnensloop voor een masterclass van Gerry McGovern rond ‘Task Completion, a new model of management for websites’, viel mijn oog meteen op het boek dat voor iedere deelnemer op tafel lag. Nu kwam ik net uit de file met als stiekeme lectuur The (Longer) Long Tail, ligt daar een vervolgverhaal of whatever het mag wezen voor mijn neus. Zoek hieronder de zeven (uiterlijke) verschillen! Wat betreft de inhoud en de link naar The Long Tail theorie van Chris Anderson verwijs ik naar een recensie op Frankwatching.com.

Na het boek maakte ik visueel kennis met Gerry McGovern. Een magere man met zwarte sneakers en de initialen ‘G Mc G’ op het borstzakje van zijn hemd geborduurd. Na enkele minuten wist ik tevens dat hij een begenadigd spreker is die met droge humor de 26 aanwezigen moeiteloos meevoert in zijn uiteenzetting. Nochtans brengt hij zijn The Long Neck theorie wars van enige fancy verpakking: een old school PowerPoint als leidraad doorheen de dag.

Bondig samengevat adviseert McGovern dat de beheerders van een website top tasks (die thuishoren op de homepage) onderscheiden van tiny tasks (die logischerwijze niet thuishoren op de homepage, maar via allerlei manieren toch proberen om daar terecht te komen). De belangrijkste KPI voor een website hangt zijns inziens samen met de vraag of bezoekers de tasks waarvoor ze naar een site komen daar tevens succesvol afronden. Zij het ‘Boek een vlucht’, ‘Maak een afspraak’ of ‘Vind een recept’…

Behalve de grote theorieën poog ik op dergelijke dagen daarenboven telkens enkele bullets of quotes op mijn bagagedrager te laden. Mijn selectie van de dag:

  • HIPPO = Highest Paid Person’s Opinion
  • HITS = How Idiots Track Success
  • “When you design for the exception, you create complexity”
  • “Don’t measure search; measure findability”
  • “The only thing that has changed on the Google homepage over the years is the length of the search box”
  • “More people have been on the top of Mount Everest than beyond the 20th search result”

Verder wel opvallend dat er op Amazon nog geen duidelijk verband tussen beide titels bestaat onder de vorm van Frequently bought together of Customers who bought this item also bought. En tenslotte ben ik ongemeen benieuwd wie het vervolg schrijft… Er zijn nog wel een aantal ledematen beschikbaar!