Social Media Forum 2010 – my review

Een pufhete dag in Brussel – behalve in de conferentieruimtes van hotel Le Méridien. 11 professionals (waaronder ook moderator @bnox) dragen hun steentje bij tot een beter begrip van social media. Of zoals ik het misschien ook kan formuleren: hun visie op “social media – beyond the hype”…

Comme assez légume, dicht ik mezelf slechts een matig recht van spreken toe.
Toch hieronder een opsomming van mijn favoriete gedachtenwolkjes van de dag:

Mijn overall lessons learned

We doen iets met social media, maar we doen het nog te ondoordacht.
Behalve dan de dienstverleners die een success story presenteerden.
Denk na over een strategie. Werk aan een policy.
Maak gebruik van de beschikbare modellekes (zoals: listen – participate – evaluate).
Doe niet aan social media “for the sake of social media”.
Vergeet niet om dat alles te integreren in een bredere (marketing) approach.
Verwacht (nog) geen verkoop uit social media, enkel awareness.
En besef als B2B bedrijf dat social media meer inspanning vraagt dan in B2C.

Meer omtrent de inhoud

– Interessante term gebookmarkt in mijn brein: T-shirt brands.
– Wat spijker-op-de-kop-quotes:

 • “Who is responsible for social media within your company? You decide. But please… not IT.” – Sofie Verhalle
 • “Keep it for the moment to awareness. Try not to sell via social media.” – Geerlinde Pevenage
 • “Blocking information backfires. People have memories. Google has cache. Don’t.” – Sofie Verhalle
 • “Twitter is cool. Never heard anything so niche make so much noise.” – Clo Willaerts
 • “What’s the first most successful brand in Western history? Jezus – and he had 12 brand advocates.” – Kurt Vergult
 • “Kötbullar før everybødy!” – Michaël Liekens

– @ Speakers: We kennen ze ondertussen allemaal, de social media stars and fuck ups. Geef ons originele cases, geen Starbucks en consorten!
– Opmerking van de dag: Wat als bedrijven aandachtig luisteren naar de vandaag gehoorde experten en zij inderdaad social media perfect weten te integreren in hun marketingstrategie? Hoe gaan consumenten reageren als de eerste 10 posts op Facebook of replies op Twitter steevast van bedrijven in plaats van friends/followings van vlees en bloed komen?

Meer omtrent de vorm

– Door de band genomen slides met een hoog wow-dat-kan-ik-niet-gehalte. Social media professionals hebben dus ook wat van grafische kaas gegeten. Of veel naar “Wie wordt multimiljonair?” gekeken.
– Humor maakt van een interessante presentatie een memorabel exemplaar. Als rode draad vandaag iets waar ik doorgaans ook onbedaarlijk mee moet lachen – namelijk meng eens een Nederlands woord doorheen jouw Engelse uiteenzetting.

 • “a poot to stand on” – Sofie Verhalle
 • ” a budget of nougatballen niks” – Evan Van Lissum
 • “fall through the mand” – Clo Willaerts

– Badges horen leesbaar te zijn.
– Fotocamera’s alom – de een al met een langere lens dan de andere. Maar wie zit er nu te wachten op foto’s van sprekers met slides op de achtergrond? Behalve misschien de sprekers zelf in beperkte mate.

Over vorm- en inhoudsgrenzen heen

– @ Ronddwalende verkopers: Als je jouw diensten wil aanbieden, probeer dat dan niet subtiel te doen. Ik heb jou na 10 seconden door. Enorme afknapper, geloof me.
– Timekeepers worden bovenal verondersteld de lengte van hun timeslot te respecteren. Sorry, @bnox…
– De Belgische social media community simply adores Steven Van Belleghem en zijn #DCM. Promotie alom!

Alle informatie nog wat laten binnensijpelen.
Dromen in hashtags en apestaartjes.

Waar schrijf ik mij in voor het Social Media Forum 2011?

7 thoughts on “Social Media Forum 2010 – my review

 1. Hey Elise, mooi – persoonlijk – verslag.

  Even duiden: ik bedoelde Google Cache – het geheugen van Google dat verwijderde pagina’s opslaat, vandaar: het internet heeft een geheugen dus zaken proberen weg te moffelen ontploft meestal in je gezicht.

  Wat bedoel je met “Door de band genomen slides met een hoog wow-dat-kan-ik-niet-gehalte”: staar je daar niet blind op: ofwel heb je een fijne graficus inhouse die het voor jou doet, of kan je teren op ervaring (trial and error, gelukkig soms van anderen).

  “Opmerking van de dag: Wat als bedrijven aandachtig luisteren naar de vandaag gehoorde experten en zij inderdaad social media perfect weten te integreren in hun marketingstrategie? Hoe gaan consumenten reageren als de eerste 10 posts op Facebook of replies op Twitter steevast van bedrijven in plaats van friends/followings van vlees en bloed komen?”
  Ik denk niet dat het zo’n vaart zal lopen, plus, ik geloof dat een deel van sociale media een zelfregulariserend systeem is: stel dat de eerste 10 replies van commerciële accounts komen dan gaan die geünfollowed worden op Facebook, of geblocked op Twitter. De ‘consument’ kan dat deels zelf controleren.

  Wat denk jij?

  Laatavondgroet!

  • Thx for the comment!

   Neen, ik staar mij niet blind op de flashy slides. Toch vind ik dat het de gehele forumervaring enkel kan bevorderen. Geloof mij, ik werk in een B2B-omgeving waar slides nog steeds dienen als uitlaatklep voor minstens 500 karakters.

   En wat betreft die vaart… Time will tell! Ik kijk in ieder geval met gespitste zintuigen uit naar de evolutie. Graag wil ik geloven in zelfregulering. Dat zal waarschijnlijk de sterkte van het medium zijn. Meer zelfs, volgens mij zullen de consumenten simpelweg shiften naar andere networks / media als ze ooit het pushen van onsubtiele marketeers beu worden…

   Sweet dreams!

 2. Leuke samenvatting en een reflectie… onlangs aanwezig geweest op iStrategy in Berlijn (daar krijg je geen kippevel van de presentaties, maar van de mensen die komen spreken) en dan heb je geen flashy presentaties, maar wel de grote voorbeelden zoals een Dell, coca-cola en dergelijke. De echte trekkers van de digitale markt. Dus de vraag die ik me steeds stel… volgen we in België of trekken we een markt.

  Hans Smellinckx
  http://www.onlinemarketingmanager.be

  PS: met een infographic te copieren in een presentatie bereik je al heel snel een wauw effect hoor ;-)

  • Ik geef inderdaad toe dat het vreemd is als sprekers cases naar voor brengen die niet hun eigen werk zijn. Maar afgelopen vrijdag werden toch een aantal “echte” success stories (Delhaize/Pixar – Ikea – enz) gepresenteerd. Onlangs hoorde ik trouwens nog de denk-er-eens-over-na kritische noot dat je in België meer geld kunt verdienen met over social media te spreken dan het te “doen”… ;-)

 3. Pingback: zilverdistel.be

  • Bedankt voor jouw uitgebreide reactie… Die trackback is iets nieuws voor mij; altijd fijn om bij te leren!

   De term “T-shirt brands” komt van @bnox. Daarmee bedoelde ze merken waarvan mensen best wel een T-shirt willen dragen – zoals bijvoorbeeld Coca Cola of Starbucks. Ook wel eens “love brands” genoemd…

   Voor alle duidelijkheid, ik maak helemaal geen opmerking over de slechte kwaliteit van het Engels bij de sprekers. Die Nederlandse woorden doorheen Engelse zinnen duiden inderdaad op wat gaten in het vocabularium, maar wie zonder zonde is… Het feit dat dit type van humor wordt gebruikt (enkel aangemoedigd door mezelf), bewijst voor mij dat de onvolmaaktheden in het verder smetteloze Engels op een intelligente manier worden ondervangen.

Comments are closed.