Social media vs direct mail in B2B

Erover lezen. Ernaar luisteren. Ermee spelen. Ja!
Maar soms voel ik de behoefte om die natte vinger te vervangen door cijfertjes.

Ik werk – momenteel nog – in een B2B omgeving. Producten worden gelauncht. Met en soms zonder de nodige aandacht. En als we er over nadenken, dan gaan we met veel graagte op zoek naar die aandacht. Soms opteren we voor de traditionele kanalen – zoals direct mail of simpelweg de homepage van de website. Soms proberen we het iets gedurfder aan te pakken: we laten de boodschap namelijk op hoogst virale wijze de wereld beetje bij beetje besmetten.

En ik moet toegeven. Dat besmettingsgevaar blijft in B2B toch behoorlijk beperkt…

Als wij onze Twitter volgers en Facebook vrienden aanspreken. Als wij hen er vriendelijk attent op maken dat zij het gelaunchte product (in de prijscategorie van een eerder high end lederen salon) “gratis en voor niets” kunnen winnen door deel te nemen aan een niet bijster moeilijke prijsvraag. Wat krijgen wij dan?

75 deelnemers – werknemers van mijn werkgever (doorgaans collega’s genoemd) even buiten beschouwing gelaten.

Even slikken. Neus op de feiten.
75 mensen tonen interesse om “gratis en voor niets” een lederen salon thuisgestuurd te krijgen. Na 10 dagen teasing met tweets, posts en linkjes.

Dan maar even het ongeëffende virale pad verlaten om de weg van het gegarandeerd succes te bewandelen: direct mail. Mensen via hun mailbox op de hoogte stellen van die lonkende meubeluitbreiding.

Met als resultaat na welgeteld 2 uur een tussenstand van 700 deelnemers.

Need I say more?

•••

[Hierbij borrelt de behoefte op om commentaar te geven op mijn eigen blogpost… Een aantal opmerkingen liggen inderdaad voor het grijpen. Denk aan kwaliteit versus kwantiteit. Denk aan verhaaal achter wedstrijden. Denk aan geïntegreerd plan. Maar ik wil voornamelijk het onderwerp aankaarten dat zogenaamd succes in social media (voornamelijk wat betreft B2B) nog al te vaak met niet-gekwantificeerde argumenten onderstreept wordt.]

Gerelateerde blogposts:

8 thoughts on “Social media vs direct mail in B2B

  1. Ik heb recent een grafiek gezien over de verkoopscijfers van iA’s Writer for iPad app: eerste dag 2000 verkochte “exemplaren” en daarmee zijn ze (IIRC) op de 11e plaats beland. Belachelijk weinig toch?

  2. Ik hoorde onlangs iemand van een bekend merk beweren dat ze er aan dachten om hun domeinnaam door te sturen naar hun facebook-pagina en dus geen website meer.

    Toch eens gekeken op de fb-pagina en er waren nog geen 100 vriendjes, en zowat alle namen herkende ik als zijnde personeel van de klant zelf. :s

  3. Ik hoorde onlangs iemand van een bekend merk beweren dat ze er aan dachten om hun domeinnaam door te sturen naar hun facebook-pagina en dus geen website meer.

    Toch eens gekeken op de fb-pagina en er waren nog geen 100 vriendjes, en zowat alle namen herkende ik als zijnde personeel van de klant zelf. :s

Comments are closed.