Vinto

Deze resto review schreef ik origineel in opdracht van Goesting magazine – dat maandelijks verscheen als bijlage bij De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Twee heren die elkaar kennen van bij Hertog Jan en samen een restaurant / aperitiefbar openen: met een hoge lat trekken we richting Vinto in Kruishoutem.

Het is zaterdagavond, de zaak zit mooi gevuld en we krijgen een ruime tafel in een akoestisch minder deel van de zaak. De eetkeuze bestaat uit à la carte, twee, drie of vier gangen. Het menu wordt samengesteld uit de kaart. Ze willen de gerechten verklappen, wij verkiezen de verrassing. En doe maar de gulden middenweg: drie rondes (€ 34).

Starten doen we met een Crémant d’Alsace (€ 7) en enkele gesmaakte amuses: kroepoek van parmezaan met poeder van tomaat, gefrituurde visjes met tartaar en kalfstong met zure groentjes. Stuk voor stuk lekker, vooral van die visjes lusten we wel een volle puntzak met véél tartaar.

De naam verraadt het al en bij deze bevestig ik het nogmaals: de wijnen zijn top bij Vinto. Op een krijtbord staan de opties per glas met sprekende adjectieven als vlezig, elegant, rondborstig, … Bij het voorgerecht schenkt men de Christmann (€ 5,50), een fruitige Riesling uit 2014. Deze wordt gesmaakt en overklast zelfs het gerecht: tijgergarnaal, zoete aardappel, flespompoen, wortelkruiden. De kop is nog iets te rauw waardoor je niet die typische neiging hebt om er even op te zuigen. Voor de rest wel een leuke bereiding.

Als rode wijn komt de Tamiz (€ 5,50), een vlezige Spanjaard uit 2013, voor ons te staan. Omdat het hoofdgerecht nogal op zich laat wachten, krijgen we een ‘refill’ van het huis. Attent! Dat wachten blijkt de moeite: de filet van eend met jus van ajuin proeft perfect. Als bijgerechten verschijnen kroket met spek en quinoa met aardpeer en beukenzwammen.

Het tempo blijft dalen. Daarom vragen we bij het dessert (framboos, vanille, violet) meteen ook de koffie. We ronden af met huisgemaakte marshmallows en een haverkoekje met chocolade.

Vinto zal zonder twijfel aanslaan in Kruishoutem en omstreken: hoogstaande borden, schitterende wijnen, alleen nog even de juiste vaart zoeken.

 

Een reactie achterlaten