’t Werftje

Deze resto review schreef ik origineel in opdracht van Goesting magazine – dat maandelijks verscheen als bijlage bij De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Volkscafé ’t Werftje aan de kaai van Zeebrugge onderging recent een fikse renovatie. De perfecte aanleiding om eindelijk die befaamde garnaalkroketten te gaan inspecteren!

Op een zonnige middag parkeren we bij het ietwat verscholen gebouwtje in de haven. Ik gebruik bewust een verkleinwoord, want het aanpalende terras blijkt groter dan het café zelf. Buiten staan enkele koppels aan te schuiven, wij sluiten aan.

Tijdens het wachten checkt een hartelijke ober – met een rauwe kreeft in de hand – of we alvast iets willen bestellen. Dat mag cava Don Jaime (€ 4,50) en witte huiswijn (Long Beach, Chenin Blanc uit Zuid-Afrika – € 3,90) zijn. Enkele minuten later krijgen we een tafel.

Eén ding staat vast: garnaalkroketten. ’t Werftje verkoopt de (garnaal)kroketten uit het vuistje, met een fris slaatje of als groepsformule met tien exemplaren op één bord. We vragen elk één stuk (€ 3,90), die worden puur geserveerd met citroen, peterselie en bestek. En het klopt: ze zijn hemels. De perfecte korst vanbuiten, smeuïg en mooi naar fumet smakend qua vulling.

Daarna lonken we naar de zeevruchten – iets wat vroeger volgens een grijsharige buurman niet op de kaart stond bij Mike en Herlinde. De vers gekookte Noordzeekrab wordt vandaag helaas enkel als deel van de plateau fruits de mer verkocht, dus kiezen we het trio van schaaldieren (€ 25). Dat blijken grote roze garnalen, langoustinestaartjes en (kleine) grijze garnalen met cocktailsaus. Daarbij liggen tevens verrukkelijke nog lauwe wulken.

We besluiten om af te ronden met een royale kom vissoep (€ 8), geserveerd met rouille, gemalen kaas en brood. Deze eenvoudige en toch smaakvolle soep met veel groenten en witte vis lepelen we met veel plezier op.

’t Werftje, de garnaalkroketten en de sfeer charmeren. We begrijpen de fans en vervoegen de schare. Onze nieuwe vaste stop in Zeebrugge!

Een reactie achterlaten