Dochters van de Jaegher @ Lousbergmarkt

Welke nieuwe bestemming geef je aan een voormalige kaasmakerij, deze vraag stelde Het Hinkelspel zich na de verhuis van hun productie. Overdekte markthallen doen het goed in het grootstedelijke buitenland en ook bij ons beginnen ze meer en meer deel uit te maken van onze eet- en leefwereld. Tijdens de Gentse Feesten proefden we al voor van de Holy Food Market, op de Lousbergkaai doen ze het logischerwijs the eco way.

trollylogo-1

De Lousbergmarkt brengt vier (biologische) initiatieven – markters genaamd – samen. Bij allen kopen we, bij de Dochters van de Jaegher eten we.

Aan het groentekraam van De Vroente – een koepel van de coöperatieve biologisch-dynamische boerderijen De Kollebloem, Ourobouros & De Zonnekouter – vullen we ons mandje met eikenbladsla, pompoen, kastanjechampignons, rode bietjes en bananen. Even twijfel ik nog over een boeket van Fleur Couleur, uiteindelijk laat ik ze toch staan.

2016-09-24-12-24-48

2016-09-24-12-29-40

Bij bakker Copain proeven we van het desemtarwebrood, maar schaffen we uiteindelijk een (ongesneden) copainbrood aan. Snijden kan je – zoals in een supermarkt – zelf doen in de broodsnijmachine voor de toog, wij prefereren ons broodmes te gebruiken.

2016-09-24-12-41-36

Ook Het Hinkelspel blijft vanzelfsprekend present met een lange kaastoog. Daar nemen we gerijpte buche van geitenkaas, verse geitenkaas, belegen Bellie en een Italiaanse Tomme mee naar huis.

Tot slot merkt mijn lief op dat we hier precies tijdens lunch o’clock rondwandelen en een middagmaal bij de Dochters van de Jaegher bijgevolg gerechtvaardigd kan worden. Klopt! Absoluut! We installeren ons aan de eettoog…

2016-09-24-12-41-11

Op ‘Onze wilde kaart’ staan voornamelijk drankjes, dus wenden we ons tot het krijtbord met enkele suggesties: broodjes, lichte gerechten, soep en dessert.

2016-09-24-12-41-52

Over de cava La Escapada Brut (€ 5,50) zijn we het al snel eens. Hij lust daarbij wel het stokbroodje oude kaas, mosterdmayo, tomaat, augurk, sla (€ 5); mijn Asian hartje gaat stukken sneller kloppen voor de baan mi toast, ingelegde groentjes, tofu, pinda, koriander (€ 7).

2016-09-24-12-47-18

2016-09-24-12-47-10-1

Het mag gezegd: hij krijgt een degelijk en smakelijk broodje, waarvan ik uiteindelijk de helft ruil voor 50% van het mijne. Dat van mij werd getoast, plus vervolgens belegd met een royale portie gemarineerde tofu van een goede kwaliteit en gepekelde groenten (wortel, komkommer, chinese kool, radijs, …). Wat zaden en koriander brengen de finishing touch!

Ik eet doorgaans weinig brood(jes). Deze toast verdient wat mij betreft echter enkele bijzondere vermeldingen, want het doet mij bijna vergeten dat ik een broodje eet.

We kunnen alleen maar hopen dat die Jaegher veel dochters heeft…

Een reactie achterlaten