Superette RTT

De Superette – de bakkerij en zoveel meer van Kobe Desramaults en Biggie Lemke – is na enkele jaren een gevestigde waarde in Gent. En dat is ook Opinionated About Dining (OAD) niet ontgaan met een 51ste plaats in hun Top 100+ European Gourmet Casual 2017. Ondertussen startten ze samen een tweede bakkerij in Bokrijk, sloot Kobe De Vitrine en opende hij in de oude Belgacomtoren aan de Beestenmarkt een nieuw (tijdelijk) project, zo’n beetje zijn opvolger van In De Wulf: Chambre Séparée. Deze ongetwijfeld memorabele culinaire ervaring van 20 gangen aan een centrale eettoog mogen we binnenkort beleven, maar intussen gingen we al even piepen bij het zomerse broertje van De Superette dat letterlijk in de schaduw van diezelfde Belgacomtoren oppopt: Superette RTT, oftewel pizza’s van hun mobiele oven tussen kleine dennenboompjes die niemand wellicht eerder opmerkte.

No reservations, dat is handig! Wanneer we op een donderdagavond de boomschorsen ondergrond betreden zijn er nog behoorlijk wat tafels vrij. We installeren ons vrij dicht bij de ingang en merken dat ze later op de avond zelfs mensen moeten wegsturen. Gent lijkt de weg snel gevonden te hebben… Instinctief verwachtte ik overwegend een publiek van dertigers (zoals mezelf); de pizza lovers blijken echter van alle leeftijden. Fijn!

Ik vind het persoonlijk echt een plek om even te genieten. Je zit iets hoger dan de Beestenmarkt en kijkt er dus als het ware op neer met de laatste avondzon in het gezicht. De dennenboompjes, de schors, de Twin Peaks soundtrack… Het voelt allemaal heel erg nonchalant en tegelijk perfect uitgedokterd. Het klopt.

Maar dan over naar de kern van de zaak: het eten. Op de beperkte kaart staan twee pizza’s, een salade en een broodje. We bestellen driekwart van het totale aanbod, de lobstertoast (€ 12,50) laten we zo. Ik ga ervan uit dat de salade en de toast handige aanvullingen op de pizza zijn om voedseloverschotten van grote broer Chambre Séparée op een elegante manier weg te werken. En daar kunnen we uiteraard enkel voor zijn!

Terwijl hij van zijn witte wijn (€ 6,50) nipt en ik écht lekkere Fritz rabarber (€ 3) drink, pakken we nog wat laatste zon. Daar volgt onze bestelling al… Op de voorgrond de Flammkuchen (€ 15) voor mij. Ja, ik ben dol op witte pizza! Het was alweer even geleden dat ik een pizza consumeerde bij De Superette, het duurt echter slechts een drietal happen vooraleer ik opnieuw besef dat dit uitzonderlijke pizza’s zijn. Dat deeg, die korst. Zo eet je in Gent bij geen enkele pizzabakker – ik zeg bewust geen ‘Italiaan’ omdat de Flammkuchen uiteraard geen oorsprong kent in Italië. Het beleg proeft puur én perfect in balans: zure room (gok ik), ajuin, spek en kaas. BAM!

De overkant eet met evenveel genoegen van een basic Margherita (€ 15). Ik proef even en fluister tegen mezelf dat ik de juiste keuze maakte. De salad of the day (€ 5) valt wat tegen… Niet qua smaak, eerder omdat wij gewoon zijn om bij pizza – doorgaans toch relatief zwaar eten – een lichte groene salade te eten. Vandaag staat echter een samenstelling met nóg meer koolhydraten op het menu: aardappel, croutons, courgette en tomaat. Allemaal gegaard en wat Provençaals qua smaken.

We weten nu al dat we hier deze zomer nog te vinden zullen zijn, om wat avondzon op te zoeken of misschien om something decent te eten aan de rand van de Gentse Feesten zone. En nu maar hopen op mooi weer tijdens dé Gentse tiendaagse!

Een reactie achterlaten