Steendam 66

Om het einde van een era te vieren, spreek ik met een collega en voormalige teamgenoot af om te gaan lunchen. Gezien mijn permanente honger naar nieuwe adresjes, kijk ik dan – indien de goedkeuring van het gezelschap – even op mijn restolijstje. Daar stond Meat & Great al even op, maar deze bistro in de Vlaanderenstraat blijkt inmiddels een paar maanden gesloten te zijn.

Nog hoger op mijn lijst bevindt zich Steendam 66 – even ter verduidelijking: hoe hoger op de lijst, hoe langer het restaurant er al op staat. We besluiten dus om richting Steendam te trekken. Ik parkeer wegens gietende regen ongeveer vlak voor de deur en wandel rond 12u30 binnen. Er zitten nog enkele andere tafels met gezelschappen die ik op het eerste zicht als business lunchers zou labelen in dit voornamelijk houten interieur. Gezellig!

2016-06-15 12.49.00

Er komt een bordje serranoham op tafel en de dienster informeert naar onze aperokeuze. Tegelijk licht ze de lunch (tomatensoep en konijn met kroketten) en enkele suggesties toe. De rest van het menu staat op krijtborden en mag omschreven worden als klassiek met een gouden randje. Dat gouden randje vertaalt zich in kaviaar (roerei met 10 gram kaviaar als voorgerecht à € 29 of pomme moscovite met 30 gram kaviaar à € 80) of kreeft, krab en andere luxueuze ingrediënten uit de klassieke Belgisch-Franse keuken.

Na lang twijfelen besluit mijn compagnon om voor de lunch (€ 18) te kiezen. Ik aarzel zowaar nog langer en denk in eerste instantie aan vis: rog, kabeljauw of zeetong behoren tot de opties. Uiteindelijk zwicht ik voor de Zeebrugse aardappel (€ 29) en laat ik mij overhalen om ook een voorgerecht te nemen. Opnieuw twijfel, maar het worden de bouchotmosselen (€ 18). Je merkt dat à la carte twee gangen bestellen hard contrasteert met de prijs van de lunch. Veel goedkoper kon ik met de vaste kaart en de suggesties echter niet gaan, alleen besef ik achteraf dat mijn aanpak gewoon fout was. Niet zozeer omwille van de prijs, wel omwille van de hoeveelheid en mijn arme maag.

jJerV

Aan de overkant wordt tomatensoep opgeschept in een diep bord. Een lepel kan zowaar rechtop blijven staan in deze stevige soep; gelukkig staat de smaak er eveneens. Voor mij komt een royaal bord bouchotmosselen te staan. Iets in mijn hoofd fluistert instant ‘En waarom heb ik nog een hoofdgerecht besteld?’… Ik hou van bouchots, omdat deze kleine mosselen uit hangcultuur voor mij de voorbode betekenen van het hoogseizoen der Zeeuwse mosselen. De kleine mosseltjes vallen in de smaak en baden in de room. Hoewel ik besef dat hier wellicht een volledig brik (of welke verpakking dan ook) room en een hele homp boter in zit, kan ik het door de lekkere smaak niet laten om nogal wat lepels van de saus op te eten. Datzelfde stemmetje zegt ‘Hier krijg je spijt van!’ en ik verwijs hierbij naar het einde van mijn blogpost.

2BLst

Om vlot te lunchen moet je ofwel niet bij Steendam 66 zijn ofwel niet à la carte bestellen, want we zijn al ruimschoots 13u30 als de hoofdschotels verschijnen. Mijn collega krijgt een stevige konijnenbout met appelmoes en kroketten en ik mijn Zeebrugse aardappel. Dat blijkt een halve aardappel met extra geprakte aardappel te zijn, overgoten met een mousselinesaus en achteraf even gegratineerd. Rond de aardappelen liggen gulle grijze garnalen met tomatenblokjes en cresson. De foto doet het gerecht geen eer aan, desalniettemin dien ik opnieuw te zeggen dat er qua smaak niets aan te merken valt op deze aardappel. Hoewel ik overduidelijk moet proppen, doe ik wat ik altijd doe: mijn bord netjes leegeten.

We ronden af met een koffie voor mij en een sorbet voor de disgenoot – misschien geen slecht idee om het eten wat te laten zakken.

Samengevat durf ik zeggen dat dit soort keuken niet meer aan mij besteed is, of toch zeker niet in deze hoeveelheden en op dit uur van de dag. Alle respect voor chef Bernard Baudewijns aka ‘Bolle’ volgens zijn koksvest en de begroetingen van zijn duidelijk vaste clienteel, want ik herhaal dat op deze klassieke keuken weinig aan te merken valt. Volledig ‘overdaan’ verlaat ik het restaurant om nog tot laat in de avond met een echte indigestie en alle minder smakelijke gevolgen helemaal van mijn melk te zijn.

Een reactie achterlaten