Spijshuis Anna (gesloten)

Een restaurant. Een brasserie. Een bistro. Een eettent. Een snackbar.
Maar een spijshuis!?

Jawel, midden in de Gentse volksbuurt Brugse Poort vind je centraal op het Fonteineplein “Spijshuis Anna”.

Ik geef toe. Bij mijn eerste bezoek overschreed ik de drempel met een zekere terughoudendheid. Want welke eetgelegenheid kan er nu schuilen achter een frituur die op het eerste zicht flirt met de houdbaarheidsdatum? Wanneer je de tweede deur van het frietkotsas opent, vallen de wenkbrauwen nog niet automatisch in de plooi. Je waant je op een set van FC De Kampioenen – of misschien zelfs van een nog meer gedateerde televisiereeks. Ook het personeel van Firmin en Maria – de huidige eigenaars, de afstammelingen van Anna – kan niet meteen overtuigen: ze zijn noch bijzonder vriendelijk noch bijzonder efficiënt.

Maar eens de borden opgediend en geleidelijk aan geledigd worden, verdwijnt de argwaan. Je proeft eerlijke, Belgische keuken – in gigantische porties en zonder poespas. Groenten zijn hier ondergeschikt aan vlees of vis. Calorieën aan smaak. Op de kaart bij “Spijshuis Anna” uitsluitend klassiekers: stoofvlees, vol-au-vent, steak, vispannetje, … Doorgaans in combinatie met frietjes. Want het blijft een spijshuis / frituur, nietwaar? Het vaste assortiment wordt verder aangevuld met suggesties die je terugvindt op A4-tjes verspreid tegen de muren. Een kleine wandeling doorheen de eetzaal kan dus helpen om het volledige aanbod in kaart te brengen.

Twee eetervaringen blijven mij in het bijzonder bij. De laatste dag voor het jaarlijks verlof bestelde ik hier de gesuggereerde slibtongetjes. Op mijn bord verscheen een buitensporige hoeveelheid vis, heerlijk correct gebakken in een gulle portie boter. Ik ben nog niet in de helft geraakt… Niet zo lang geleden kwam ik hier langs voor een portie mosselen met frieten. In een mum van tijd stond een XL mosselpot voor mij met daarin anderhalve kilo perfect gegaarde mosseltjes. Zalig zilt en met de juiste groentenbegeleiding (uitsluitend ajuin en selder welteverstaan)! Ik heb al in veel hippere eetgelegenheden veel minder geslaagde interpretaties van dit nationale gerecht gegeten. En dat voor € 17,50!

Tegenwoordig doen Firmin en Maria het iets rustiger aan door enkel in het weekend de deuren van “Spijshuis Anna” te openen. Vandaar mijn advies om zeer binnenkort eens langs te gaan. Vooraleer ze besluiten om dan toch te doen wat niemand hen op hun leeftijd kwalijk zal nemen – namelijk met pensioen gaan…

3 thoughts on “Spijshuis Anna (gesloten)

  1. Twee jaar naast Spijshuis Anna gewoond, nooit binnen geweest om bovenvermelde redenen. Ik wil wen nog eens de nostalgie van het Fonteineplein opsnuiven… Je laat maar weten wanneer!

Een reactie achterlaten