Piet Hein Eek restaurant

De Nederlandse designer Piet Hein Eek is een ondernemend man. In Eindhoven bracht hij een oude fabriekssite volledig tot leven. Niet alleen met zijn atelier, tevens met plaats voor andere jonge onderwerpers (misschien deels in het teken van Dutch Design Week), een restaurant, … En volgens onze compagnon en tevens DDW kenner groeit de site nog elk jaar en worden de eetplekken permanenter van aard. We lopen er net op het moment van de lunch rond. Perfecte timing!
IMG_5161

IMG_5167

We zijn met drie op stap en ik krijg wat ik graag krijg, namelijk carte blanche. Doe dan maar voor alledrie een witte wijn als drankje. Daarnaast springen de plankjes die ik her en der opmerk in het oog. Doe verder maar de PHE plank (€ 16,50), de salade met parelgort (€ 12,50) en een Flammkuchen (€ 9,50), alles om te delen.

IMG_5157

IMG_5158

Dat bestel ik allemaal aan de bar. De drankjes, de plank en de salade krijg ik aan de afhaaltoog mee. Daar staan ook kringloopbordjes in allerlei kleuren en formaten naast het bestek. De Flammkuchen volgt, laat ik mij vertellen.

Eerst over die leuke plank met twee soorten kaas, gerookte ham, nootjes, augurkjes, witloof, port-vijgenjam, twee broodjes en boter. Gezellig eten, daar bestaat geen twijfel over! De salade van parelgort (een graansoort, eigenlijk gerst) oogt bijzonder kleurrijk en stemt mij dus al vóór het proeven goedgezind. Op de graantjes liggen verschillende groene slasoorten, partjes rode biet, plakjes wortel en enkele visueel mooie bietensoorten (Chioggia en een soort die eruitziet als watermeloen), amandelnoten en verse vijgen. Wat mij betreft de perfecte lunch! En dan moet de Flammkuchen nog komen.

Ja, ik voel meer voor witte dan voor rode pizza. Ik kan het feit dat ze steeds meer opduiken dan ook alleen maar toejuichen… Op onze pizza uit de Elzas ligt crème fraîche, gerookt spek, Gruyère, Comté, Emmentaler, zoete witte ui. Mijn wederhelft snijdt hem in acht stukken en mijn eerste gedachte is “I WANNA EAT THEM ALL!”. Toch delen we ook hier broederlijk en even twijfelen we zelfs om nog een exemplaar te bestellen.

Uiteindelijk houden we het enkel bij een extra glas witte wijn. Wanneer mijn maatje zijn glas per ongeluk omstoot, komt een jongedame niet alleen het gemorste vocht opkuisen. We krijgen ook nog eens een nieuw glas van het huis. Bedankt, Piet Hein Eek!

Uit dankbaarheid – en uit nood aan een sleutelhanger om een einde te maken aan de verwarring met de identieke autosleutel van mijn wederhelft – kocht ik een sleutelhanger, eentje met het kenmerkende PHE gezicht. En ja, er bestaan flatterender foto’s van mij…

Foto: Geert Van Couteren

Foto: Geert Van Couteren

Een reactie achterlaten