Mastelle & Co. (gesloten)

In de Jan Breydelstraat (die de Korenlei met de Burgstraat verbindt) staat Club Reserva een stukje gevel ter grootte van een deur af aan Mastelle & Co. De kans dat een niet-Gentenaar “Maswatte?” vraagt, is reëel. Neen, het gaat niet om een line extension van het Antwerpse MAS. Mastellen en in het bijzonder de gestreken exemplaren zijn culinair erfgoed in Gent. Een mastelle kun je het best omschrijven als een ronde sandwich met een iets luchtiger deeg en doorgaans een vleugje kaneel. Die worden belegd met boter en donkerbruine suiker vooraleer ze gestreken worden. Vroeger gebruikte men daar aluminiumfolie en een echt strijkijzer voor. Tegenwoordig drukt men die vaak plat tussen een grillplaat zonder ribbeltjes. Zo ook bij Mastelle & Co, al geeft Younes (de niet onknappe man die het deurgat bemant) aan dat hij nadenkt over een constructie met vier strijkijzers omwille van de authenticiteit.

photo (87)

Bij mijn aankomst op een zaterdagmiddag blijkt hij even verschwunden. Wanneer hij buitenkomt uit Club Reserva, valt meteen zijn sympathieke aard op. Ikzelf vraag een gestreken mastelle (€ 2), aan enkele andere klanten geeft hij uitleg over een nieuwe variant: een mastelle met geitenkaas, nootjes en honing die in chocolade ondergedompeld wordt en koud gegeten (€ 5). Vooraleer ze bestellen, laat hij hen en mij een stukje proeven. Niet mis, al heb ik geen spijt van mijn gestreken keuze. Hij vertelt nog dat hij al als tip kreeg om een pot vloeibare chocolade te voorzien waarin de mastellen dan gedoopt worden vlak voor het opeten. Maar het moet allemaal doenbaar blijven in dat deurgat.

Ondertussen dagen alweer andere klanten op die hem herkennen als voormalig gids op een boot. Terwijl praten we wat over hoe zijn zaak draait, wat de toekomstplannen zijn en waar hij zijn mastellen inkoopt. Bleek dat hij die in eerste instantie zelf bakte, maar inmiddels Himschoot laat leveren. Volkomen begrijpelijk!

photo (88)

Al wandelend naar mijn volgende afspraak besef ik weer hoe eenvoudig lekker zo’n mastelle is. Het moet geleden zijn van de Patersholfeesten… Mastelle & Co heeft op een vriendelijke manier hun act together en daar hou ik van. Het plaatje (en hiermee knipoog ik uitsluitend naar de mooie vormgeving) klopt. Wat is Gent toch een topstad voor foodies!

1 thought on “Mastelle & Co. (gesloten)

Een reactie achterlaten