Le Pré-Salé

Ooit wandelden we er voorbij onderweg naar Resto Henri en de authentieke inrichting van Le Pré-Salé sprak ons meteen aan. Het interieur doet vermoeden dat je hier échte Brusselse keuken eet en we stappen deze keer dan ook zonder dralen naar binnen.

Eerst krijgen we een tafel vooraan toegewezen. Omdat ze ineens denken dat we liever niet naast een tafel met drie kinderen zitten, bieden ze ons een andere tafel aan. Inderdaad een betere locatie (los van de kinderen) en dus verhuizen we: mijn vriend op de zetel tegen de muur en ik op de stoel. Ondertussen speelt er zich achter mijn rug een scène af tussen de baas en één van zijn diensters die mijn meneer geamuseerd volgt. Vraag me niet waarom, maar na wat wel-niet-wel-niet schuiven we uiteindelijk nog een plaatsje op. De rust keert terug.

2014-08-02 13 crop

Aan het tafeltje naast ons geniet een bejaard koppel van mosselen en steak. Ze drinken beiden een pintje. Het blijft toch een mooi – zelfs bijna ontroerend – zicht, mensen met grijze haren die van het leven blijven genieten. Zo wil ik ook graag worden.

Een voorgerechtje hebben we al gehad bij ABC Poissonnerie, dus we kijken meteen voor la pièce de résistance. De mosselen lonken, maar laat dat net onze starter geweest zijn. We belanden dus bij het vlees. Ik denk eerst aan onglet. De wederhelft mobiliseert mij echter om mee te helpen met een côte à l’os voor 2 personen (€ 49,50). Je kunt hem geen groter plezier doen dan volmondig ‘Ja!’ te antwoorden op dit verzoek. Omdat we wat de saus betreft twijfelen tussen peperroom en béarnaise, bestellen we uiteindelijk beide.

Tijdens het wachten drinken we nog een glaasje witte huiswijn. We nemen ons voor om bij het rode vlees niet op rode wijn over te schakelen, maar net zoals onze buren een pintje te vragen. En zo doen we het ook…

De dienster komt de gebakken côte à l’os even tonen vooraleer die versneden wordt. Volgens de regels van de vleeskunst dus! Er volgt een warmhoudplaat en dan komt de rest: twee borden met telkens twee sneetjes vlees, voor elke een kommetje frietjes, de sauzen en een schaal met de versneden côte à l’os. Groenten zijn niet te bespeuren en hoewel ik absoluut een konijn ben, kan ik bij authentieke plekken als Le Pré-Salé de slaknop omdraaien. Het saignant gebakken vlees is van prima kwaliteit en de frietjes benaderen de frietperfectie. Verder valt in het bijzonder de peperroom in de smaak en dus blijf ik tijdens de ganse maaltijd vrij overvloedig lepelen.

2014-08-02 13.17.10 2014-08-02 13.17.07-1

Intussen heeft de dame naast ons een paar keer (in het Frans) tegen haar man gezegd dat ze wel zin heeft in deze côte à l’os. Uiteindelijk raken we aan de praat en blijkt dat ze beiden maar liefst 86 jaar zijn. Een fijne afsluiter van een fijne middag!

Een reactie achterlaten