Le Petit Botanique

Lunchen op één van mijn favoriete vrijetijdslocaties in Gent – zijnde DOK? Met alle plezier! Sinds een aantal maanden kookt Le Petit Botanique in de containerkeuken die naast de DOKkantine staat. Dit pop-up restaurant is een initiatief van onder meer Labeur, Recup Design en verschillende organisaties met een ecologische / maatschappelijke insteek. Naast een lunchadres is Le Petit Botanique vooral ook een stadsboerderij. De dagschotel wordt dus samengesteld uit duurzaam en biologisch geteelde groenten uit eigen streek.

We besluiten om op de middag met een paar collega’s te gaan proeven. Helaas wel op een regenmiddag, waardoor we binnen in de kantine moeten zitten in plaats van op een zonovergoten terras. Met z’n vieren plooien we ons rond een vierkante tafel. De rest van de kantine zit – tegen mijn verwachting in – eveneens vrij vol en tijdens onze lunch wordt er nog een tafel voor 22 personen geïnstalleerd. Een tikkeltje onhandig wel, want ik moet toegeven dat je merkt dat dit geen afgetraind horecapersoneel is… Uiteraard niet erg, dat wil ik niet gezegd hebben!

De heren gaan voor de lunch (€ 14), die een hoofdgerecht met soep of koffie inhoudt. De dames beperken zich tot de hoofdschotel (€ 11). Er is ook een (niet nader omschreven) vegetarisch alternatief verkrijgbaar, maar daar bedanken we allemaal voor.

Terwijl de mannelijke helft dus een komkommer-courgettesoep voorgezet krijgt, nip ik van mijn glaasje rosé. Want zelfs met regendruppels blijft het tenslotte zomer… De soep bevalt en wanneer de dame vraagt of het lam mag komen, knikken we. Inmiddels zijn we al synchroon een kleine meter opgeschoven met onze tafel om wat meer ruimte te creëren voor dat 22-koppige gezelschap.

2014-07-09 12.43.37Vanuit de container komt de kok tevoorschijn met onze borden. Vandaag serveert hij een lamsstoofpotje met primeurgroenten en gebakken polenta. Het lamsvlees is supermals gestoofd en baadt in een vrij liquide, maar smaakvolle saus met rode uien. Datzelfde lam verstopt zich onder de primeurgroenten: bloemkool en van z’n vel ontdane courgette. Het geheel krijgt extra frisheid toebedeeld door de verse kruiden. Daarbij komt dan nog de rechthoek polenta – iets wat ik thuis nog nooit klaargemaakt heb. In tegenstelling tot het vooroordeel tegenover deze koolhydraten proeft deze polenta helemaal niet flets en is hij / zij zelfs leuk opgebakken.

Ons viertal eet met volle goesting. Het moet gezegd dat de portie voor de mannen zonder soep eerder aan de kleine kant was geweest. De vrouwen zijn minder volumegevoelig. Afronden doen we met koffie en daarna trekken we terug naar kantoor. Samengevat een lekkere en vlotte lunch in een leuke omgeving. Met bij voorkeur iets meer zon vatbaar voor herhaling! En je hoeft er nog niet al te veel voor te – * flauw grapje alert * – dokken…

Nog even melden ook dat Le Petit Botanique tijdens de Gentse Feesten elke dag tussen 08u30 en 11u00 een super de luxe ontbijt zal serveren voor € 10. Het wordt dus een kwestie van niet te laat gaan slapen of lang genoeg wakker blijven!

Een reactie achterlaten