Kijk-Uit (gesloten)

Na anderhalf jaar bij VMMa ken ik wel al enkele fijne adresjes in de buurt van de Medialaan: paardensteak in De Kuiper, originele bistrokeuken bij Sallamangee, Italiaans bij Da Lino, … Af en toe mag het net iets meer upscale en dan neem je er de Gault Millau bij. Even zoeken op Vilvoorde en aldaar lacht restaurant Kijk-Uit met een verdienstelijke 14 in mijn gezicht. De website en het kader voelen wat oubollig aan, al omschrijven ze zichzelf ook zo: ‘een jong team in een klassiek, bourgondisch interieur’. Klassiek als in een beschermd monument uit de 16de eeuw – meer bepaald de uitkijktoren van de stad Vilvoorde. De foto’s van gerechten trekken mij over de streep en ik reserveer.

We komen iets voor 12u aan; de deur is zelfs nog gesloten… Als eerste lunchers krijgen we een tafel bij het raam aan de straatkant. Daar wachten alvast brood, boter, smout, peper, zout en olijfolie op wat appetijt. De overkant twijfelt nog tussen een zeetong meunière à la carte of het marktmenu aan € 35 voor voor-, hoofd- en nagerecht. Mij hoeven ze al niet meer te overtuigen en met de glimlach hoor ik hoe hij mijn keuze volgt.

Wat biedt de markt?

gebakken langoustines, tomatensoorten, pesto van basilicum, merengue van olijfolie
•••
kwartel, portosaus, aardappelchips, erwtjes en wortelen met kardemom
•••
aardbeien in rozenwater, crumble, wittechocolademousse, ijs van Jules Destrooper

Ik hou het alcoholloos; mijn compagnon wijnt aangepast. We passen voor het aperitief, uiteraard niet voor het hapje: gazpacho, espuma met paëllakruiden en gamba’s. Niet veel later verschijnen de voorgerechten op leiborden: een rijk palet aan ingrediënten, ruime aandacht voor presentatie. De disgenoot is vooral geïntrigeerd door de originele merengue (misschien zelfs eerder spons) met een sterke olijfoliesmaak.

Het hoofdgerecht vind ik visueel nog net iets sterker. Gedresseerd op één lijn: een versneden kwartel, aardappelchips, verse erwtjes (gekookt en in gelei), wortelen (gestoofd en in zalfje), portosaus, affilla cress. Lekker doch iets te weinig gekruid. Tenslotte krijgen we het dessert opgediend in een diep bord. Meteen ook mijn eerste ervaring met het ijs van Jules Destrooper. 100% seizoensgebonden en fris als lunchafsluiter!

Over de wijn kan ik wegens geheelonthouding niet uitwijden (wit uit Pfalz, rood uit regio Pyreneeën). De bediening is van goede wil, evenwel laten sommigen nog steekjes vallen en blijft de gastvrouw opvallend op de achtergrond: haar enige interventie is het (nogal kwistig) uitgieten van de portosaus.

Samengevat een gastronomische lunch aan een correcte prijs. De Kijk-Uit bezit potentieel door de historische locatie in combinatie met de moderne keuken. Een extra portie schwung lijkt mij niettemin noodzakelijk om tot succesvolle blijver te verworden…

Een reactie achterlaten