Jinza

Het is donderdagavond en ik beland op den bots in Zurenborg. Dat is alweer even geleden. Het weer is mooi, de terrassen op de Dageraad- en Draakplaats zitten vol. Bijgevolg ben ik helemaal in mijn element… Ineens bedenk ik dat ik Bar Chine op zo’n moment mis. De opvolger Jinza is in mijn hoofd een écht restaurant waar je een X-gangenmenu eet. In het voorbijlopen stoten we echter op Szelim Man, één van de uitbaters. Hij stelt ons gerust dat je ook met een kleinere honger bij Jinza terechtkan en wijst ons een vrije tafel op het terras. Wie kan daar nu aan weerstaan?

We starten met wat gewokte edamamebonen en de menukaart. Ik krijg carte blanche en kom tot in totaal twee aperitiefsnacks, één voorgerecht en één hoofdgerecht. Als alcoholvrije apero wordt mij een Energibajer (€ 5) aangeraden. Interessant, een energiestimulerend biertje van de Deense brouwerij Mikkeller. Ik proef bier met wat citrustoets die mij er niet constant aan herinnert dat ik iets alcoholloos drink. Lekker! Mijn gezelschap houdt het bij de biologische cava die hij kent uit related restaurant Cuichine: Amaltea brut nature (€ 7).

Niet veel later verschijnen de aperitiefsnacks: oester – shizo – rammenas (€ 3,50 per stuk) en bun – pekingeend – komkommer (€ 7). Beiden beeldig en oosters geserveerd. Beiden veelbelovend voor de rest van de avond en de uitgebreide Jinza experience die we voor een later tijdstip bewaren. Ik betrap mezelf wel op een lichtjes ontgoocheld gevoel dat de bun niet het typische wattige gestoomde broodje blijkt, maar een gebakken exemplaar.

Ik hou het bij spuitwater. De overkant lust wel nog een glaasje wijn, dewelke dat wordt heb ik niet onthouden. Mijn aandacht gaat naar de twee gerechten die op tafel verschijnen. In de eerste plaats het fantastisch ogend gelakt buikspek – aubergine – romanesco – cashew (€ 19). Het stevige en sappige stuk gemarineerd varkensvlees laat zich prima combineren met de andere ingrediënten en de sobanoedels. Qua portie zou ik het zelfs bijna een hoofdgerecht noemen.

Daarnaast verschijnt iets waar mijn compagnon doorgaans weigerachtig tegenover staat: een vegetarisch gerecht, met tofu dan nog. De tofu – paksoi – linzen – lotus – miso (€ 22) ziet er alvast vrolijk uit en ik kan dit vlees- en visloze bord ten zeerste appreciëren. De overkant lijkt iets minder overtuigd en stelt dat een beetje kip erbij niet zou misstaan. Ik geniet van de gebakken tofu met z’n oosterse begeleiding, al moet ik toegeven dat het vorige gerecht toch een iets blijvender indruk naliet.

Tegenwoordig zeg ik volmondig ‘Ja!’ tegen suiker en bijgevolg tegen dessert. Dus duik ik nog even in de kaart om te landen bij chocolade – matcha – ananas – koffie (€ 12). Alleen al die combinatie van chocolade met koffie-ijs: YUMMIE! Ik besef dat ik met mijn kleine honger toch wat overdreven heb, desalniettemin lepel ik met veel plezier dit dessertbord leeg. Mijn gezelschap dronk terwijl een dessertwijntje. Iedereen tevree…

Dit was dus de snelle kennismaking met het nieuwe zusje van Cuichine en mijn hang naar modern Aziatisch zegt me dat ik absoluut terugkeer voor het ontdekkingsmenu. Het valt mij bij dat menu trouwens op dat de tofu daar een voorgerecht is en het gelakt buikspek een hoofdgerecht, vreemd dus dat ze dat bij de à la carte omdraaien. En ja, ik mis de tempura van groenten die ik zo graag at bij Bar Chine. En ja, ik hoop dat ze snel die dim sum van de foto’s op de website op de kaart zetten. Noem het foodie LDVD, al doet Jinza zeker en vast een goede gooi om een nieuwe liefde te worden…

Jinza, the new kid on the lovely Antwerp Asian food block!

Een reactie achterlaten