Jan Verhelst

Deze resto review schreef ik origineel in opdracht van Goesting magazine – dat maandelijks verscheen als bijlage bij De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Lotus Root verandert van naam, gastvrouw en chef Jan Verhelst keert terug naar de keuken. Redenen genoeg om op ontdekking te gaan in Eke.

Bij aankomst om 19u30 is het restaurant leeg. Dat voelt altijd wat vreemd! Het interieur straalt iets te klassieke klasse uit. We reserveerden voor het Discovery menu (3 x taste, aperitief, wijn, koffie inbegrepen – € 65) en starten meteen.

Als aperitief kiezen we champagne van Jacques Lassaigne uit Montgueux. Deze prima parels begeleiden twee hapjes: Gillardeau oester, gember, soja, kalamansi en canneloni, geitenkaas, cashew noten, baby paksoi. We zijn smaakgewijs meteen onder de indruk. De Aziatische oester enerzijds en de canneloni die mij inspireert om thuis te kopiëren.

De gastvrouw schenkt een erg lekkere witte wijn: L’Impertinent van Château des Estanilles. De frisse en tegelijk stevige toetsen accorderen met de kabeljauw, prei, rabarber, yuzu beurre blanc. De rabarber dringt iets minder door, maar wat zijn we beiden opgetogen dat er brood op tafel staat om die zalige beurre blanc met citrus op te dippen.

Vervolgens mogen we de gedecanteerde Joel Gott, een 14 maanden op eik gerijpte Merlot en Carbernet Sauvignon uit Washington, degusteren. Mijn wederhelft is zichtbaar onder de indruk! Daarbij serveert Jan Verhelst Nieuw-Zeelands lam, witte en zwarte bonen, asperges, ratte aardappel. Het rosé vlees smelt in de mond en de diepe smaken van de garnituur doen het nog meer eer aan.

Als eerste dessert volgt melkchocolade, tonka boon, caramel, cacao grué. Lekker zonder meer en toch gaat mijn voorkeur uit naar de allerlaatste gang: appel, zuring, witte chocolade. Eén verrassend ingrediënt staat niet op de kaart en dat is olijfolie. Ik geniet.

Alle respect voor de originele combinaties van Jan Verhelst! De chef komt nog – zeer – uitgebreid zijn toekomstplannen toelichten. We bedanken voor de smaakvolle avond en zetten koers naar Gent.

Een reactie achterlaten