GUST

Hoe vier je een 14-jaar-samen-jubileum? Met een buitenshuis ontbijt om te starten, bij het vrij recent geopende GUST in de Annociadenstraat (beter bekend als het verlengde van de Papegaaistraat) bijvoorbeeld. De avond voordien probeer ik via Facebook Messenger nog een tafeltje te prikken. Een paar minuten later krijg ik al bevestiging. Bingo!!

We komen tegen 10u30 met de fiets aan. In het voorste deel staan zeteltjes en lage tafels, in het achterste van de L-vormige ruimte kun je aan tafels zitten. Daar staat al een bordje met ‘gereserveerd’ op ons te wachten, samen met het bestelboekje waarop we zelf onze keuze mogen doorgeven. Zoals bij TINSEL in Antwerpen, de inspiratiebron van deze Gentse plek voor ontbijt, lunch en take-away.

2014-11-11 10.28.29

Even nadenken later komen we tot een bestelling à la carte. Ik ben van de eigenwijze soort die combo’s doorgaans links laat liggen en zo tot een meer gepersonaliseerde keuze komt. Wel meegeven dat dit niet opgaat in restaurants, daar vind ik het dan weer net fijn om een door de chef opgebouwd menu van diverse gangen te volgen.

We geven ons briefje af aan de toog, maar bedenken even later toch dat we van de fietstocht ferm dorst gekregen hebben. Dus loopt mijn meneer nog even tot daar om een extra glas versgeperst fruitsap (€ 3,50) en platwater (€ 2) te vragen. We krijgen vervolgens uitgebreid de tijd om even rond te koekeloeren. De bediening verloopt een tikkeltje stroef, het lijkt alsof één van de diensters allesbehalve gerodeerd is. Geen reden tot ochtendhumeur – het is tenslotte al na 10u30… De dorst wordt wat bedwongen, extra babbels gevoerd en een klein half uur later krijgen we onze drankjes. Eerst neem ik een paar slokken water en dan concentreer ik mij op de gemberthee: een paar schijven verse gember doen the trick. Ik breng nog verder op smaak met wat huisgeïmkerde honing en een schijfje citroen. Perfect! Dit moet ik thuis ook vaker doen.

Gust specialiseert zich in huisgemaakt zoets: confituur en honing. Leuk! Via een collega vernam ik dat deze confituren niet inbegrepen zijn in de ontbijtcombo’s, nog een reden om deze niet te bestellen. Ik zou als Gust deze inderdaad wat feller in de verf zetten, want het geeft een originele insteek aan deze ontbijtbar. Onze broodmand, boter en huisgemaakt zoet beleg (€ 5) bestaat dus uit een enkele (lees: vrij weinig, maar diverse) stukken brood. Daarbij komen vier soorten confituur: witte perzik & vanille, watermeloen, veenbes & sinaasappel en pruim & gin. Stuk voor stuk buitengewone smaken. Die laatste geniet onze voorkeur, verwonderlijk?

2014-11-11 11.08.16

Als volgende verschijnt de charcuterie (€ 4) en de kaas van Het Hinkelspel (€ 4) op een bord: paté, salami en gerookte ham aan de vlezige kant en enkele Hinkelspelkazen aan de andere. Lekker hartig en Het Hinkelspel ontgoochelt al helemaal nooit! Alleen in combinatie met de confituur wat veel beleg voor de hoeveelheid brood.

2014-11-11 11.07.59

Een ontbijt kan voor mij niet compleet zijn zonder eitjes, dus komen er ook geroerde eitjes (2 stuks) met toast (€ 4) op de bestelbon te staan. We kiezen niet voor extra’s als spek, gerookte zalm of seizoensgroentjes. Geef ons maar een doodeenvoudig roerei, met enkel toast en een paar blaadjes platte peterselie als afwerking! Meer moet dat niet zijn.

2014-11-11 11.09.19

Tot slot weet ik van de eerste minuut al dat ik absoluut de huisgemaakte granola met yoghurt en honing (€ 5) wil proeven en ik heb geen seconde spijt! Eten waar je je goed en energiek door voelt, daar hou ik wel van. Dit bord motiveert mij trouwens tevens om hiermee thuis aan de slag te gaan: zelf granola maken. Ondertussen google ik druk rond naar recepten, suggesties zijn zeker welkom…

2014-11-11 11.17.07

GUST heeft alles in huis om een vaste ontbijtwaarde te worden in Gent: het interieur, het servies, de bestelboekjes, de granola, … En dan vergeet ik nog te melden dat ze ook lunch serveren. Van onze passage herinner ik mij vooral quiches en Marokkaanse gehaktballen op het krijtbord tegen de muur. De lunchkaart switcht immers naar gelang de inspiratie.

Bij het afrekenen dralen we nog even om een potje confituur te kopen voor thuisconsumptie. Omdat we dat daar eigenlijk nooit op de boterhammen smeren, passen we uiteindelijk. Misschien een volgende keer!

’t Zit just bij GUST.

Een reactie achterlaten