Fry Willy

In the UK koop je ze gewikkeld in krantenpapier op elke straathoek, in Brussel of Antwerpen bij Bia Mara en in Gent sinds kort bij Fry Willy: fish & chips. Ik geef het toe: een zalige naam, alleen een beetje luguber voor iemand van de Free Willy generatie… Dan denk ik aan de slotscène waar Jesse nog net de buik van de ontsnappende (of misschien beter geformuleerd zichzelf bevrijdende) orka Willy kan aanraken of Jesse die dat beklijvende deuntje speelt op zijn mondharmonica. Jeugdsentiment ten top.

Niet alleen complimenten voor de naam, ook de vis- of op z’n minst oceaangerelateerde muurtekeningen verdienen een applausje. Echt leuk gedaan! Van het uitbatende koppel herkennen we Ciska van bij Eetramen, Eethaven en gerelateerde zaken. Haar ex-collega Pieter-Jan helpt in de zaal, ook al is het die avond relatief rustig.

Voorafgaand aan ons avondmaal genoten we al even van een voorjaarsterrasje bij de Missy Sippy. Daar dronken we pintjes, dus we houden het bij bier voor de rest van de avond: graag twee Cristal‘lekes (€ 2,20). De drankkogel is al door de kerk, nu het eten nog…

We beslissen om te starten met schelpdieren • mosselen, tomaat, citroen (€ 14 voor groot formaat). De schelpen vallen niet meteen tegen, alleen tik ik mezelf op de vingers dat mosselen bestellen in april misschien niet het slimste plan is. Ik moet leren om mosselen enkel te eten als ze op hun hoogtepunt zijn…

Gelukkig maken de fish & chips de lichtjes ontgoochelende mosselen meer dan goed! Ondertussen weten we dat de vis van de dag kabeljauw is – alvast een meevaller… Mijn wederhelft valt voor de bierbatter • vis, bierdeegkorst, friet, saus (€ 14); ik voel meer voor de Marokkaanse special • citroen, komijn, kurkuma • vis, pankokorst, friet, saus (€ 14).

Naar Britse traditie horen mashed peas onlosmakelijk bij fish & chips, dus bestel ik erwtensla • erwten, munt, citroen (€ 5). En omdat de drie soorten gepekelde groenten op de menukaart in het oog springen, voeg ik tevens gepekelde komkommer • komkommer, dille, peper (€ 4) toe aan de bestelling.

Laat me starten met het allerbelangrijkste op ons bord: de vis, in ons geval kabeljauw. Man, wat een machtig lekker visje is me dat! In West-Vlaanderen zeggen we ‘levende verse vis’ en dat proef je ook… Door de perfecte (Marokkaans gekruide) korst verliest de kabeljauw overigens geen vocht, waardoor elke vorm van uitdroging voorkomen wordt. Het resultaat durf ik omschrijven als ronduit perfect!

Voor de frietjes worden ongeschilde aardappelen versneden en perfect goudgeel gebakken. De combinatie van erwt en munt werkt altijd en dat is ook het geval bij Fry Willy. De frisse erwtensla geeft de calorieëntellende eter toch het gevoel iets van groentjes binnen te spelen. Zo doen de gepekelde komkommers ook hun bescheiden bijdrage. Ik ken de Britse fish & chips gewoontes onvoldoende om te weten of ze daar ook iets van pickles bij eten, maar ik snap het zuurtje – zoals Sergio zou zeggen – erbij wel. Tot slot mogen we twee sauzen kiezen: doe maar tartaar en srirachamayo… Ik hoor zeggen dat de sausjes op eenvoudig verzoek bijgevuld worden en we maken graag gebruik van die refill.

Vergeet de foute associatie met gebakken orka – met dank aan mijn Free Willy childhood memory! Bij Fry Willy eet je verdomd lekkere gebakken vis. Benieuwd welk visje ze bij een volgend bezoek in een pankokorst en vervolgens in de frituurpan wentelen…

Een reactie achterlaten