Eethaven (gesloten)

Dat de man(nen) achter Eetavontuur weten waar de klepel van de Aziatische foodklok hangt, dat weten we al langer. Dat bewezen ze met kookboeken, kookworkshops en de Eetramen noedelbar in Oudburg. Nu gebruiken ze de ruimte aan Dok Noord waar Eetavontuur kookworkshops geeft en ook feestjes – in mijn geval een kerstfeestje met iMinds en het huwelijk van Caroline & Frédéric – host tevens als een vast eetstek: Eethaven. Logische naamgeving ten opzichte van Eetramen (met het typische bedampte raam) en gezien de locatie bij het water. Wat ik niet helemaal snap, is waarom het logo dan gewoon Haven is zonder Eet. Maar soit.

Wanneer ik lees dat ze nog tot en met 14 juli open zijn voor de lunch vooraleer ze een lange break nemen om BUNS, BUNS, BUNS te serveren tijdens de Gentse en de Patersholfeesten, spurt ik er op de eerste dag van mijn vakantie (14 juli) naartoe.

Het zit er tegen 13u00 goed vol en ik placeer mij aan een lange tafel. De kaart hangt tegen de muur en drankjes mag je zelf in het winkeltje (met logischerwijs allerlei Aziatische producten) uit de frigo halen. Ik bestudeer het krijtbord en laat mijn oog al snel op de sidedishes vallen. Wanneer ik probeer te bestellen, hoor ik dat de Vietnamese lenterolletjes helaas uitverkocht zijn.

Dus moet ik à la minute iets anders bedenken: dat worden de mosselen met prik pao en Thaise basilicum (€ 8) en de Bánh Mì – vietnamese krokante baguette met varkensvlees, omelet, pickle en koriander (€ 12). Als drankje kies ik uit een nochtans gevarieerd aanbod van gezonde limonades en koude thee voor de simpele Spa Citron.

Wanneer de kom mosselen voor mijn neus verschijnt, besef ik meteen dat ik nog maar eens te gulzig ben geweest. Ik schat op een halve kilo mosselen met veel Thaise smaken en onderaan een zalige portie mosselvocht doordrongen van geroosterde chilipasta. Ik lepel het niet allemaal op uit schrik mijn Bánh Mì niet meer de baas te kunnen.

Het Vietnamese krokante stokbrood beantwoordt exact aan mijn verwachtingen: de herinnering aan hetzelfde broodje ooit bij Eetramen, op een mooie zaterdagmiddag, in mijn eentje, tijdens een onverwacht Aziatisch lunchmoment. Het broodje wordt lichtjes gegrild; de lauwe omelet en het varkensvlees zorgen voor een zalig contrast met de gepicklede groentjes. Het slaatje (met kerstomaatjes en feta) laat ik liggen omwille van niet immuun voor toxoplasmose. True, die koriander zou ook ‘besmet’ kunnen zijn maar dat risico neem ik dan even… Zot zalige baguette!

Zo ben ik helemaal in de stemming om vanavond tijdens de Gentse Feesten de BUNS, BUNS, BUNS traditie verder te zetten en weet ik al waar ik vanaf half augustus zeker nog eens voorbij moet varen…

Een reactie achterlaten