Eetkaffee De Lieve

De Lieve was een fenomeen in Gent, zo’n fenomeen zelfs dat hun dagschotel een aantal jaar geleden door De Standaard in een lijstje werd opgenomen met ’70 dingen die je moet eten voor je sterft’ en zo ook in mijn blogpost hierover Ter voorbereiding van de rijstpap. Het café met de lekkere keuken sloot echter de deuren – al moet ik toegeven dat ik niet weet wanneer dat exact gebeurde. En dan zag ik recent ineens iemand inchecken in Eetkaffee De Lieve, plus daarenboven een erg aanlokkelijke foto posten. Nog wat mondelinge reclame erbij van Famke – aka mevrouw Jason Blanckaert – en ik reserveer er om onze zomervakantie op gepaste wijze in te zetten…

Het interieur behoudt de authenticiteit én kreeg tegelijk een grondige opfrisbeurt. Nieuwe bekleding voor de zetels en de stoelen bijvoorbeeld en een erg charmant servies met een rood lijntje en het handgeschreven logo van De Lieve.

Bij aankomst blijkt het terras helemaal bezet ofwel expliciet gereserveerd – iets wat ik persoonlijk vergat om te vermelden tijdens mijn reservatie. Dus we starten binnen, maar ze beloven ons op de hoogte houden van vrijkomende tafeltjes buiten en een kwartier later zitten we daar inderdaad. Ondertussen hebben we de kleine kaart al bestudeerd en zitten we aan de apero: een glas witte huiswijn voor mijn vriend (€ 4,60) en een tomatensap van Big Tom spicy tomato mix (€ 4) voor mij. Inderdaad lekker gekruid en een leuke afwisseling in deze alcoholvrije periode! Ik herinner mij dat Famke lyrisch sprak over de radijzen (€ 5), dus worden deze aan de aperobestelling toegevoegd.

En ik begrijp waarom: de kraakverse radijzen in diverse kleuren en vormen zijn lichtjes overgoten met olijfolie en laten zich begeleiden door een potje met gearomatiseerd zout. Echt leuk en lekker om te eten!

Ondertussen liggen ook onze verdere keuzes vast. Ik ga voor vlees-vis, mijn vriend kiest de omgekeerde volgorde. Als voorgerechten vragen we een vleeskroket (1 stuk – € 9) en de bouchotmosseltjes (€ 12). Deze verschijnen vrij vlot op ons terrastafeltje, zelfs vooraleer we de laatste radijs binnen hebben. Ondertussen staat er vlak voor onze neus een vrachtwagen te ronken die nog betonblokken lost voor de afsluiting van de Gentse Feesten zone – zo lijkt het in elk geval.

Ik krijg een smeuïge vleeskroket die rust op homemade pickles en vergezeld wordt door wat gefrituurde peterselie. Met smaak eet ik mijn voorgerechtje op en de pickles verdienen nog een extra applausje. Mijn lief smult van zijn hangmosselen, al vindt hij ze in het begin iets te sterk afgekoeld en op het eind iets te weinig geopend – alsof ze net te snel van het vuur gehaald zijn. Inmiddels bestelt hij nog een ander glas (drogere) witte wijn.

De vakantie inzetten op zo’n topterras in Gent, meer kan mijn hartje niet verlangen. Zo van die plaatsen waar je je echt deel van de stad voelt, daar hou ik van. We zetten onze maaltijd verder met nage van Noordzeevis (€ 23) en onglet van Angus Beef (€ 23). Andere opties waren bijvoorbeeld Luikse salade, stoofpotje van rundswang, varkenhaasje of risotto met primeurgroenten. 

Mijn nage met groene groenten (peultjes, erwtjes, broccoli), krieltjes, verse tijm en verschillende vissoorten wordt afgewerkt met waterkers. Ik gok visgewijs op wijting en schol, maar durf er zeker mijn hoofd niet op verwedden. In de achtergrond zie je tevens de onglet – ook wel kraaibiefstuk of longhaas – met warme groenten en (niet op de foto) een kommetje prachtige frietjes die ongeschild versneden zijn. We zijn qua drankjes hierbij overgeschakeld op ginger ale (€ 3,50) en rode huiswijn (€ 4,60).

Jullie voelen het, de liefde voor De Lieve is meteen groot! We rekenen af en klimmen op de Vespa voor een gemotoriseerde verkenning tijdens dag 0 van de Gentse Feesten.

Een reactie achterlaten