factor.ae

Ondertussen volg ik Ae Jin Huys toch al een tijdje… Even graven op de blog brengt mij bij posts over de lancering van haar Koreaanse BBQ concept MOKJA, de MOKJA pop-up tijdens de Gentse Feesten van 2015 en tevens tijdens de editie van afgelopen zomer. Inmiddels is deze Gentse schone – want ja, ik vind dat één van de knapste madammen van Gent – geland op de site van de Eskimofabriek. Daar baat ze sinds enkele maanden factor.ae uit: een onbijt- en lunchplek, plus de vaste locatie voor haar MOKJA catering.

Je kan er handig parkeren op het binnenplein en ik word bij aankomst instant gecharmeerd door de prachtige gevel. Ik hou van deze architectuur en stap dan ook al goedgezind binnen. Het interieur zit eveneens goed en omdat ik op de website las dat je factor.ae kunt afhuren, maak ik een mentale nota om hier ooit een feestje te organiseren.

Ik ga zitten als derde gezelschap van die middag en wacht nog even op mijn vriend. Veel drukker wordt het (helaas voor Ae Jin) niet, wel lijken er nog enkele mensen uit de co-working space Likebirds een soepje te komen afhalen. Dat wachten overbrug ik met alvast een kombucha van Yugen en daar komen schattig gemarineerde olijven bij. De term schattig bezig ik door de prikkers en de vintage glaasjes (voor de olijven en de pitten).

Mijn wederhelft komt aan en we beslissen al vrij snel om beiden voor de dagschotel special (€ 14,50) te gaan; de dagschotel classic – een ovenschotel van puree, gehakt en groenten – lijkt ons te zwaar te vallen voor een lunch, wetende dat wij ’s avonds steeds nog koken. Bij de special kan je als extraatje nog een gepocheerd ei met Hollandaisesaus (€ 3) bestellen. Verleidelijk, alleen staan er bij ons die avond spiegeleieren op het menu en tweemaal daags ei eten doe ik liever niet.

Hoewel er op het bord wel wat gefermenteerde groenten liggen en je dat als knipoog naar de Koreaanse keuken – denk kimchi! – zou kunnen zien, trekt Ae Jin bij factor.ae niet de MOKJA-kaart. Ze staat trouwens ook niet zelf in de keuken, al kunnen bepaalde dips en dergelijke uiteraard wel op voorhand door haar gemaakt zijn. Vind ik dat jammer? Een beetje, want ik lust haar dumplings en ander Koreaans lekker écht graag. Gelukkig kan ik nu bij wijze van spoiler alert al zeggen dat de factor.ae special mij welgemeend gesmaakt heeft: een perfecte lunch wegens gezond en gevarieerd.

Na een kleine tien minuten worden onze dagschotels geserveerd en ik neem de tijd om alle deelelementen individueel goed te proeven. Ze zijn stuk voor stuk goed op smaak en origineel. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de prima dips van wortel enerzijds en erwt anderzijds, ook de ayvar – eveneens een soort dip op basis van rode pepers – past in dit vegetarische geheel. De polentafrietjes stelen samen met de gegrilde boerenkool en de gepaneerde rapenkoekjes tot slot de show.

Mijn vriend lust na de maaltijd nog wel een koffie. Ik heb mijn kombucha nog niet op, wel lonk ik naar het dagdessert op het krijtbord: gekarameliseerde banaan met slagroom. De zalige banaan wordt verder afgewerkt met blauwe bessen, munt en zeste van sinaasappel. Ik lepel het bord bewust traag leeg en dwing de overkant lichtjes om tevens te proeven van deze heerlijke zoetigheid.

Dan rest mij enkel factor.ae veel succes te wensen! En dat er nog iets meer mensen de weg naar de Eskimofabriek mogen vinden…

Een reactie achterlaten