De Blauwe Kiosk

Een stralende zondag in Gent schreeuwt om een outside apero. En waar doe je dat beter dan op de Kouter, met z’n Bloemenmarkt en De Blauwe Kiosk? Ongeveer half Gent loopt duidelijk met hetzelfde idee rond, want het is er drummen… Naast de centrale locatie in de Gentse binnenstad als eerste troef maakt ook het erg verscheiden publiek De Blauwe Kiosk een aangename plek om te vertoeven. Twintigers, dertigers tot zestigers, ze genieten er allemaal van hun zondagse aperitiefje met volle, vollere tot volste teugen.

We beginnen meteen aan te schuiven aan de kiosk die uitgebaat wordt door Le Jardin Bleu en inspecteren in tussentijd de kaart. Tegen de verwachtingen in kosten drankjes helemaal niet veel aan deze kiosk: witte wijn voor € 1,90, cava voor € 4,90 of champagne voor € 6,90. We doen er niet lang over om voor witte wijn en oesters (€ 8,90 voor 6 stuks) te kiezen. Intussen gaat mijn lief een plekje aan een staantafel inpalmen. Wanneer ik aan de beurt ben, blijkt dat de oesters uitverkocht zijn – het is dan ook al 13u00. Ik switch meteen naar een bordje mixte (€ 7,20), met divers belegde toastjes.

2014-03-09 13.16.08Ook lekker natuurlijk! We krijgen vier soorten: tonijnsla, gerookte zalm, krab en grijze garnalen. In het midden ligt wat sla met een schijfje tomaat en een aantal mosseltjes-in-’t-zuur. Jammer van die oesters, maar evenzeer een fijne begeleiding van onze wijn. Die wijn valt overigens prima mee voor € 1,90 per glas. Dat is trouwens minder dan een pint in de meeste cafés! Aan die kiosk bestellen nogal wat gezelschappen per fles, dus we zien zo dat het om een Duitse wijn gaat. De details ben ik vergeten, maar ik herinner mij flessen van één liter met een draaidop.

Nog even over dat bonte gezelschap. Ik ben net mijn rug gedraaid om een nieuwe lading witte wijn te halen als het onvermijdelijke gebeurt: mijn vriend raakt aan de praat met een wildvreemde, in dit geval een 69-jarige dame die net als ons een wit wijntje nuttigt. Een dik half uur en een fijne babbel later nemen we afscheid van onze nieuwe vriendin.

Dit moeten we meer doen!

Een reactie achterlaten