Cantine Copine

Eind juni zat er iets lekkers in mijn mailbox: een gratis lunch voor twee personen bij het nieuwe Cantine Copine in Brugge. How come? Ik nam deel aan een enquête die Karen Keygnaert & team via social verspreidden ter voorbereiding van de opening. Blijkbaar werd uit die deelnemers een winnaar geloot met de bewuste lunch als inzet en trok de onschuldige hand mijn naam. Lucky me!

Tijdens een weekje vakantie zetten we dus koers richting Brugge en meer bepaald de oude borstelfabriek aan de Steenkaai net buiten het centrum. De site bevalt ons meteen, nu de rest nog…

Misschien eerst kort over Karen Keygnaert en waarom ik instant inging op de uitnodiging. Wie mij een beetje kent, weet namelijk dat ik doorgaans neen zeg op de aanbiedingen die ik naar aanleiding van deze blog krijg. In de eerste plaats was Karen Keygnaert tot voor kort de enige Belgische Michelinchef. Tot voor kort, want ze wou echter iets anders. Bijgevolg verruilde ze haar sterren en restaurant A’Qi voor een nieuw pand en dito concept: Cantine Copine. Zo’n ingrijpende beslissing prikkelt mijn nieuwsgierigheid wel.

Verder recenseer ik sinds een paar maanden niet langer in West-Vlaanderen voor Goesting magazine (maandelijks bij De Morgen & HLN). Cantine Copine stond bij mij als laatste West-Vlaamse restaurant op de recensieplanning, de redactie van Goesting vond echter vlotter dan verwacht een vervanger en bijgevolg eindigde ik mijn West-Vlaamse recensie-avontuur bij Lunapark in Veurne (overigens een echte topper). Komt daar nog eens bij dat ik een onschuldige loting iets anders vind dan het bewust aantrekken van foodbloggers om in ruil voor gratis food een hopelijk positieve review te schrijven. Ik zeg dus driemaal ja.

Bij aankomst lopen we voorbij de open keuken en maken van deze gelegenheid gebruik om chef Karen voor de uitnodiging te bedanken. Copine Päivi (met Finse roots) laat ons een tafeltje kiezen en stelt het lunchmenu (€ 30) voor. Starten doen we met een mocktail voor mij (limoen en munt graag) en een Spaanse vermouth voor mijn vriend. Op tafel staat krokant brood en daarbij hoort een leuke dipsaus van artisjok. Als hapjes kunnen we kiezen tussen vleeskroketjes, focaccia of krab met zure room. Mijn zwak voor kroketten komt bovendrijven; de hapjeskeuze is bij deze gemaakt…

Mijn mocktail verfrist en ook de vermouth valt in de smaak. Tussen ons in komen kommetjes met verrassend veel (negen!) vleeskroketten en chilimayo te staan. De kroketjes zijn zoals ze horen te zijn: perfect korstje én smeuïge vulling. Qua portie lijkt zes kroketjes (drie per persoon) mij echter meer dan voldoende.

Ondertussen tanken we drank bij: een fles spuitwater met Cantine Copy logo en een glas rode wijn voor de meneer. Hij prefereert rood, omdat chef Karen vandaag tartaar van kalf klaarmaakt als voorgerecht. Het wordt lichte, elegante, houtlagerige – not my wordsPinot Noir van Karl Pfaffman uit de Duitse Pfalz-regio (€ 8). Wijnkenners zullen mij ongetwijfeld uitlachen, maar ik ontdek nu pas dat Pinot Noir en Spätburgunder verschillende benamingen zijn voor dezelfde druif. Dat weten we dan ook weer.

De overkant geniet zichtbaar van de tartaar van kalf. Deze zwangere vrouw krijgt in plaats van rauw kalfsvlees gebakken kip met dezelfde garnituur: kappers, radijs, augurk. Echt lekker met die vitello-tonnato-knipoog!

Als hoofdgerecht staat vandaag zeebaars met pasta, broccoli en tomaat op het lunchmenu. De wijnliefhebber schakelt over naar wit en krijgt daarbij een Chardonnay van Domaine Pisse-Loup (€ 8) voorgesteld. Ik bruiswater verder en geniet van het visje op mijn bord. Karen Keygnaert wou met Cantine Copine terug naar een vlotte keuken zonder toeters en sterren. We beamen dat ze in haar opzet geslaagd is, alleen jammer dat ik niet kan vergelijken met wat ze in A’Qi op tafel toverde.

Dessert zou ons een oververzadigd gevoel opzadelen, daarom bedanken we beleefd en houden het op enkel koffie en thee. De groene thee met jasmijn lijkt mij wel wat. Daarbij hoort toch wat verrukkelijke frangipane als zoete pointe.

Nogmaals bedankt voor de onschuldige hand, Karen, copines et copains!

Een reactie achterlaten