Bavet

Spaghetti is voor veel Gentse studenten synoniem voor De Kastart, of omgekeerd. Je moet dus al over een portie lef beschikken om dat monopolie te willen doorbreken en het strijdwapen van Bavet lijkt helder: iets hipper dan De Kastart, veel meer 2015. Een eerste zaak opende recent aan de Muinkkaai, een tweede zou snel volgen op de Nederkouter.

Nomen blijft nog steeds omen, dus aan de ingang liggen papieren ‘bavetten’ – oftewel slabbetjes, gekend van babies die fruitpap of levensgenieters die kreeft eten. Wij passen echter voor die extra bescherming tegen pastasausspatten als mijn collega en ik op één van de eerste dagen na opening gaan verkennen .

2015-10-08 12.58.48 2015-10-08 12.26.22

Screen Shot 2015-10-13 at 21.46.12

Ik kies voor een normale portie (€ 9) volkorenspaghetti met de ietwat pikante Bavet Special als saus en Emmentaler als kaas. Mijn collega wil liever gewone spaghetti met gewone Bavet-saus. Daarbij drinken we beiden een pintje: mijn favoriete Stella Artois in mijn favoriet glas op een voetje. Zo zie ik het graag!

2015-10-08 12.21.07Op tafel staan bestek en wat extra smaakmakers, zoals olie met smoked garlic, Tabasco, peper, zout en vreemd genoeg ketchup. Wanneer ik mij daarover luidop verwonder, bevestigt mijn collega dat ze wel degelijk meerdere mensen kent die ketchup op hun spaghetti eten. Ik denk in eerste instantie “De wereld is om zeep!” en dan “Tja, ketchup is gemaakt van tomaten…”. Zelf zal ik mij tot de Tabasco en de olie beperken om te pimpen.

2015-10-08 12.34.26

Het duurt toch een behoorlijk eindje vooraleer onze borden verschijnen. Een beetje vreemd voor een vrij eenvoudig gerecht als spaghetti bolognaise (pasta koken + saus opwarmen), zeker als je het vergelijkt met de lichtsnelheid waaraan ze bij De Kastart serveren. Nu kan ik mij wel voorstellen dat ze nog niet helemaal ingewerkt zijn bij Bavet. De jongeheer vraagt dan ook verschillende keren of alles naar wens is. Bij het betalen excuseert hij zich daar trouwens voor door uit te leggen dat ze pas open zijn. Alle begrip!

Maar dan over de hoofdrolspeler bij Bavet: de spaghetti. Ik hou van al dente, mijn volkorenpasta blijkt echter net iets undercooked. De verhouding slierten vs saus zit goed. Deze saus smaakt, al had ik bij de omschrijving spicy van de Bavet Special wel iets meer vuur verwacht. Daarvoor zorg ik dan maar zelf door wat Tabasco te sprenkelen. Wat een geluk overigens dat ik mij tot de normale grootte beperkt heb: de porties mogen met andere woorden royaal genoemd worden. Mijn collega lijkt minder moeite te hebben om haar bord tot de bodem te ledigen; ze wijst mij op het feit dat volkorenpasta meer vult dan ‘witte’ spaghetti. Helemaal waar! Dat had ik even over het hoofd gezien.

Naar mijn aanvoelen zijn ze goed gestart bij Bavet: alleen mag naar mijn mening het tempo en de schaal van Scoville nog wat omhoog.

Een reactie achterlaten