A Food Affair

Er zijn zo van die eetadresjes waar je al ontieglijk lang probeert langs te gaan. Niet open op zondag. Volzet bij een poging tot telefonische reservatie op voorhand. Volzet bij een poging tot persoonlijk binnenspringen – à la minute, op de ruttel in ’t West-Vlaams. Allemaal toevallige samenlopen dus, maar gisterenavond keerde het tij.

A Food Affair in de Korte Meer. Een gat in mijn Gentse eetcultuur. Een plek waar ik totnogtoe niets dan lof over opving en uiteraard wou ik mij proefondervindelijk bij die lofbetuigingen aansluiten. Mijn date Melanie en ik spotten elkaar al op de Kouter en arriveerden dus gezamenlijk in het restaurant. De eigenaars groetten mijn gezelschap wegens vaste klant / buurvrouw en wezen ons vervolgens een vierpersoonstafel toe. Best handig, zo voor slechts twee madammen!

Na heel kortstondig aarzelen bestelden we een aperitief – voor mij van het huis, zijnde cava met gembersiroop en citroengras – en het ontdekkingsmenu van de chef. Dit viergangenmenu met een prijsetiket van €46,90 wordt per tafel geserveerd.

Salade van lam, buikspek en portobello’s
•••
Venusschelpen met Thaise basilicum
•••
Varkenswangetjes met kruidige rijst en ijsbergslaatje
•••
Aarbeien met mascarpone en basilicum

Zonder poespas, maar hypercorrect krijgen wij gang na gang geserveerd door de vlotte Ellen. Voor een newbie als ik steevast verrassend door de harmonieuze combi die chef Laurent maakt tussen de Aziatische keuken en enkele voltrefferingrediënten uit de Belgische gastronomie – denk aan venusschelpen, lamsvlees of varkenswangetjes.

Sterke smaken, stevige smaken. Smaken die er toe doen en indruk maken.

We rondden af met koffie en thee, vergezeld door speculoosschuim. Al een traditie daterend van voor de hype, verzekerde Melanie mij. Wat ons meteen op het onderwerp van foodhypes brengt – denk cuberdons, denk Luikse stroop. En tevens bij een hilarische anekdote over haar zoontjes en hun liefde voor speculoospasta. Hoe één van de beide op een dag thuis kwam van school en meedeelde “dat daar ook koekjes van bestaan”.

Aanrader met de A van A Food Affair!

•••

Verder schreef ik recenter (in april 2016) een resto review in opdracht van Goesting magazine – dat maandelijks verscheen als bijlage bij De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Ik was fan van A Food Affair in de Korte Meer en hoop dan ook dat ze na hun verhuis richting Hoogstraat bevestigen.

Het interieur overtreft de vorige locatie alvast: echt gezellig met elementen als ‘upcycle’ lampkapjes. De aperitief maison (cava met huisgemaakte siroop op basis van gember en citroengras – € 8) verhuisde mee. Ik hou wel van die stengel citroengras in mijn bubbels, mijn vriend prefereert deze uit de Jura (€ 8,50): Domaine Désire Petit.

Aan de hoofdingrediënten van A Food Affair blijkt niet getornd: oosters geïnspireerde keuken, beperkt aantal couverts, kleine kaart en persoonljike touch. We spieken al even bij de buren en zo bepaalt mijn vriend zijn starter: crispy rice springroll van Brasvar varken ‘Chà Giò’ (€ 12,50). Ik aarzel, maar val uiteindelijk voor de gegrilde kippensaté met huisgemaakte pindasaus (€ 12,50). Pindasaus bekoort altijd, het frisse slaatje erbij versterkt het geheel. Bijna was ik vergeten hoe hun gerechten smaken: 100% Aziatisch én 100% huisgemaakt door chef Laurent.

Bij het voorgerecht drink ik een uitstekende Riesling die per glas (€ 6) besteld kan worden. De liefhebber van rode wijn vraagt een karaf Italiaanse La Carraia (€ 26 voor 50 cl). Onze complimenten trouwens voor de wijnkaart!

Over de volgende gang twijfel ik zo mogelijk nog meer. Ik voel weinig voor een ‘gewone’ groene of rode curry en zo land ik bij de nobashigarnaal & curry (€ 23), aan de overkant wordt het de pad thai van gegrilde kip (€ 19). Voor mij komt een zachte groene curry op basis van spinazie, nobashigarnaal, diverse groenten, koriander en Thaise basilicum met jasmijnrijst te staan. Twee woorden: verrassend en verfijnd. Gelukkig eet ik met stokjes doorgaans trager en dat hoort ook zo bij dit bord. Rustig genieten, en ik lijk niet alleen…

De desserts lonken niet wegens te weinig Azië. Of zouden we nog afronden met dessertwijn? We besluiten om dit voor een volgende keer te houden, waarmee ik meteen al verklap dat we gegarandeerd terugkeren.

 

1 thought on “A Food Affair

  1. Zo’n twee tot drie keer op een jaar slagen mijn vrouw en ik er in om samen eens te gaan eten met zijn tweetjes en dan kiezen we telkens voor A Food Affair. Inderdaad heerlijk.

Een reactie achterlaten