Andy Warhol. Life, Death and Beauty.

Als mijn geheugen mij niet in de steek laat, ben ik nog nooit eerder in Bergen geweest. Laat staan in het museum voor schone kunsten aldaar. Mijn trigger? Een Andy Warhol expo in het BAM. Het BAM? Jawel, Beaux-Arts Mons. De expo loopt nog tot 19/01/2014, dus best niet al te lang meer twijfelen als je plannen in die richting hebt.

Warhol_01

We komen aan op een zaterdag rond 11u en kunnen quasi doorlopen aan de ingang. De bewaker wijst mijn gezelschap erop dat fotograferen verboden is. Een beetje gedesoriënteerd beginnen we op het gelijkvloers van dit moderne gebouw. De zalen zijn ingedeeld volgens thema: self-portraits, icons, vanishing, consuming pleasures, …

De voorgestelde werken geven een goed beeld van de artiest Andy Warhol, geboren Warhola. In eerste instantie lijken alle werken van het Andy Warhol Museum in Pittsburgh te komen, bij nader inzien hebben tevens andere collecties hun bijdrage geleverd. Gallery Adrian David uit ons aller Knokke in het bijzonder. Ondermeer een portret van Armani hangt daar normaliter te blinken – in de letterlijke zin, ja.

We kijken naar het laatste avondmaal, soepblikken, Jackie Kennedy, Paul Delvaux. We checken met evenveel interesse de techniek (zeefdruk) waarmee Warhol zijn pop art produceerde. We laten Warholeske portretten schieten in het Popmaton hokje.

popmaton elise popmaton geert popmaton fre

Een zeer toegankelijke expo, met als gevolg wel erg veel mensen in iedere zaal. Wanneer we na de lunch nog eens voorbij het BAM lopen, staan ze tot beneden de trap aan te schuiven. Oef! Dat was geen slechte timing zo kort voor de voormiddag.

Leven, dood, schoonheid. Het zijn thema’s die ons allen raken.

Tijd om dat te verteren met een stukje rood vlees bij La Table du Boucher.