MoMA | The Museum of Modern Art

Je bent pas echt in een stad geweest als je het plaatselijke museum voor hedendaagse kunst bezocht. Het zou één van mijn levensmotto’s kunnen zijn… Al klinkt ‘plaatselijk’ nogal denigrerend in het geval van New York en besef ik dat MoMA absoluut niet het alleenrecht heeft op een modern museum in deze stad.

Bij aankomst besluit iemand uit ons gezelschap om een MoMA member te worden en zo kunnen de andere drie gasten voor $ 5 dit nieuwe lid vervoegen. We hebben niet al te veel tijd, veel te weinig eigenlijk om de verschillende verdiepen rustig te doorlopen. Dus besluiten we om voornamelijk te focussen op de vijfde en de vierde etage met schilder- en beeldhouwkunst uit de vaste collectie. Alom- hangt er naast iets minder bekend. Kunsthits als de soepblikken van Warhol, de madammetjes uit Avignon van Picasso, de herkenbare Mondriaans. Voor de vertegenwoordiging van ons Belgenland zorgen Magritte en Ensor.

photo (98) photo (97) photo (96) photo (95) photo (99) photo 101 photo (100)

Zonder twijfel de moeite! Jammer dat er niet meer tijd was. Jammer dat ik niet tot in het Guggenheim ben geraakt. Nog een reden om ooit New York over te doen.