Aller Retour

De Budafabriek en breder Buda tout court in Kortrijk, zo’n plekken trekken mij aan. Als er dan ook nog eens een boeiende expo op de agenda staat, ben ik gegarandeerd present. Zoals met Aller Retour, een fototentoonstelling rond Carl De Keyzer, Stephan Vanfleteren en Bieke Depoorter. Een indrukkenwekkend trio! Het kruim, durf ik zelfs zeggen. Op een zondag, tussen twee West-Vlaamse moederdagfestiviteiten doen we even een aller-et-retour naar Kortrijk. Richting Dam 2A, richting de Budafabriek.

photo (68)

photo (62)

Zo’n voormalig fabrieksgebouw dat onder handen genomen wordt, met witte verf, met nieuwe houten constructies, met origineel meubilair. Wat heerlijk toch! Alleen vallen de bakstenen van de nieuwgemetste stukken mij nogal tegen.

We betalen € 8 per persoon en starten op de eerste verdieping met Bieke Depoorter. Voorheen zag ik een expositie van haar in de Sint-Pietersabdij. Ze fotografeert mensen in Oost-Europa, de Verenigde Staten of elders. Steeds in hun huiselijke omgeving. Het moet gezegd, dikwijls wel een eerder armoedige omgeving. Vaak voel je je een tikkeltje ongemakkelijk, alsof je ongevraagd in iemands onopgeruimde huiskamer binnenkomt.

Daarna schakelen we over naar ‘Moments before the flood’ van Carl De Keyzer. Een fotoreeks met logischerwijs water als rode draad, waarvan er een aantal door een stel studenten digitaal werd bewerkt tot deels bewegende beelden. Intrigerend experiment!

En dan nog het klapstuk, Stephan Vanfleteren. Ooit bezocht ik een fototentoonstelling van hem in het Gentse Wintercircus met pakkende portretten. Deze ‘Façades & Vitrines’ toont een verzameling plaatjes (al klinkt dit te denigrerend voor wat Vanfleteren doet) van gesloten winkels. Niet zomaar een sluitingsdag, maar definitief de boeken dicht doen. Integer opgesteld in een volume gemaakt uit metalen platen met het themalogo en met achteraan treffende observaties geschreven door Jan Hertoghs. Veel foto’s zijn gemaakt in Brussel, Antwerpen of Gent. In Antwerpen herken ik het pand met ‘The missions to seamen’ waar nu het restaurant Marcel couverts presteert. Ook treffend dat er een foto uit Roesbrugge – waar mijn zus woont – tussen hangt.

photo (63) photo (64)

Afronden kan in de leuke bar, waar ook tal van boeken die van mij het ‘WANT!’ label krijgen te koop zijn. Next time! Want de moederdagapero wacht op ons in Passendale…

photo (66)