Hamburg

Hamburg, een levendige stad. Zonder twijfel.

Moderne architectuur zoals de Elbphilharmonie en Hafencity. Iets oudere architectuur zoals Speicherstadt of die zeven oorspronkelijke vakwerkhuizen. Veel water, veel groen. Iedere Hamburger onderstreept dat we terug moeten komen in de lente of de zomer, bijvoorbeeld om Schanzenviertel in z’n gloriemaanden te beleven. Machen wir!

Maar onze Duitse buren stimuleerden wel geregeld wenkbrauwgefrons.
Waarom? Wel, omdat…

 • Duitsers compleet gek zijn van vuurwerk.
  Wirklich ganz verrückt! Al dagen voor Silvester (hun oudejaarsavond) hoor je constant knallen. Niet zomaar rotjes, maar behoorlijke vuurpijlen die wij Belgen alleen maar zien bij officieel vuurwerk. Naar middernacht toe waan je je echt in een war zone en op het moment zelf een waar offensief. Los erover.
 • Duitsers hun schoenen uitdoen als ze bij iemand binnengaan.
  En dan lopen we allemaal op onze kousen of met pantoffels aan.
 • Duitsers stipt op tijd komen als ze met iemand afspreken.
  Bij ons is het als het ware onbeleefd om afgeklokt op een etentje aan te komen.
  Daar 100% bon ton.
 • Duitsers geen Bourgondiërs zijn.
  Wij denken op oudjaar aan champagne, oesters, kreeft, wild en nog zoveel meer lekkers. Een paar uurtjes tafelen en verschillende soorten wijn drinken om zo de ambiance op te bouwen. Dit jaar at ik met oudjaar Kartoffelsalat, Bockwurst, een beetje fingerfood en dips. Op een kartonnen bordje. Om 19u werden we verwacht, om 19u30 stond het buffetje klaar en een half uur laten was alles verschwunden. Om 20u15 zat iedereen al in de zetel met allerlei drankjes dooreen (Sekt, bier, sterker)… Speciaal voor een foodie als ik.

[portfolio_slideshow]