Weekend(esk)je Spa – deel 2

Over het ontbijt en de thermen.

In deel 1 schreef ik al over het hotel, de lunch en het diner.

De volgende morgen starten we behoorlijk tijdig met een uitgebreid ontbijt. Het mag gezegd: één van de betere ontbijten uit mijn hotelervaringen van de laatste jaren. De warme sectie – noem het the English breakfast sectie – trekt altijd mijn bijzondere aandacht. Als ik scrambled eggs, champignons, kerstomaatjes, aardappelen, bacon en worst ontwaar, verschijnt instant een glimlach op mijn gezicht. Daarmee ga ik dan ook van start… Vervolgens concentreer ik mij op een perfect zachtgekookt eitje en het koude aanbod: kaas, ham, radijsjes, cottage cheese (!) en wat brood. Afronden doe ik met een kommetje yoghurt gepimpt met allerlei noten en zaden. En of ik klaar ben voor de welness!

We checken uit en krijgen te horen dat het geen probleem is om de badjassen en de handdoeken uit onze kamer nog te gebruiken in de thermen. Ook onze kamersleutelkaart houden we bij om daarmee toegang tot de funiculaire te verschaffen. Sympathiek! Na een panoramische stijging wandelen we tegen 11u de befaamde thermen binnen.

photo (39)

Het eerste wat mij opvalt is de zwemkledij. Niemand zwemt naakt, binnen noch buiten. Handig. Op de eerste verdieping bevinden zich twee welnesszones: eentje voor de naakte mensen, eentje voor zij met zwembroek of bikini. We verkennen eerst de nudistische ruimte. Minder groot dan aanvankelijk gedacht met een sauna, een hammam en 3 baden (jacuzzi, warm 38° C en koud 20° C). De ruimte voor de iets preutsere thermgangers blijkt nog beperkter: geen baden hier, wel een afgesloten relaxruimte met black lights.

Mijn vriend kijkt door word of mouth in het bijzonder uit naar de ceremonies en die doen ze enkel bij blootliefhebbers. Dus om 11u30 zien we hoe een saunameester (fout woord – ik besef het) met een doek om de middel en een handdoek in de hand de sauna binnenkomt. Hij overgiet de stenen met geparfumeerd water en begint dan lassogewijs met z’n handdoek te zwaaien. Instant voel je de warmte als het ware op jou neerdwarrelen en dat gevoel wordt nog versterkt als hij voor je met z’n handdoek komt wapperen. Een bijzondere ervaring, maar net ietsje te hevig voor mij. Dus ik ontsnap vroegtijdig en laat de mannen rustig verder zweten. Ik duik tussendoor in mijn dwarsligger die perfect in de zak van mijn badjas past… Achteraf krijgt iedereen een dorstlessend glaasje met munt-, grenadine- of citroenwater. Ook de vroegtijdige opkrassers.

spa thermen

Na een rondje van alles dalen we terug af naar het zwembad. Daar probeer ik het liggen onder infraroodlampen uit; heerlijk warm daar om verder te lezen. Na een peiling van het zalige buitenzwembad met massagestralen en stevige stroming bestellen we in de cafetaria een lichte lunch: wrap met kip voor hem (€ 7,5), pasta bolognaise voor haar (€ 8). Daar horen een pint en een glaasje rosé bij. Daarna keren we terug richting de naaktsauna voor een tweede ceremonie (waarvoor ik echter pas) en ondergaan we eenzelfde ervaring om 16u30 in de naakthammam. Daar vind ik het effect als het ware nog indrukwekkender… Misschien ook door het inwrijven met zout en de talrijke opkomst.

We ronden ons zuiveringsdagje af op een luilekkerstoel langs het zwembad, dalen terug af via de kabelbaan, leveren ons hotelattributen in en rijden uitgepuurd richting Gent.

•••

I also Storified this weekend.
http://storify.com/elidesc/weekend-desk-je-spa